Двама стопани в Русенско са глобени за укрити прасета. Животните, които са общо три, са вече хуманно умъртвени. Това стана ясно от днешното заседание на Областната епизоотична комисия в крайдунавския град, предаде БТА.

Ловци заплашват с протести заради заповед

До двамата нарушители, чиито стопанства се намират в село Ново село и град Бяла, се е стигнало след подадени сигнали. Те са санкционирани заради това, че не са изпълнили заповедта на областния управител да се умъртвят всички домашни прасета като мярка срещу чумата по свинете.

БАБХ: „Санкцията за укрити прасета е между 500 и 1000 лв.“

По време на заседанието стана ясно още, че свинекомплексът в село Бръшлен, където заради заразата бяха умъртвени 40 хил. прасета, е подал жалба в съда. Според неговия собственик животните не са оценени правилно и обезщетението е занижено с 2 млн. лв.

От Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) обясниха, че техните действия са съобразени с действащото законодателство. 

БАБХ: „Оценката, на която се изготвя актът на обезщетение, е по цени за предходния на установяването на заболяването месец.“

„На тази база сме направили оценка на стоковите животни. От свинекомплекса имат претенции, че стойността е друга и тя трябва да бъде определена от експерт“, обясни директорът на ОДБХ д-р Георги Дяков.

Всички новини по темата вижте ТУК.