Диви прасета атакуваха квартал Недевци в Габрово. Местните ги гонят с пиратки.

"Проблемът е от около 2 месеца. Движат се в стада от 10-12 животни, много рано сутрин и късно вечерта. Хората вече се страхуват да ходят по тъмното", обясни жител на града за NOVA.

Местните подали жалби в общината, но от там единствено им обясняват, че проблемът не е в тяхната компетенция, съветвали ги да гонят дивите животни с пиратки.

"Как ще прогониш прасета, които са на метър от теб с гърмене", коментира жител на квартала и сподели, че не може по никакъв начин да спре четириногите животни да не влизат в двора му.

Всичко това се случва на фона на кризата с африканската чума по свинете (АЧС) и готовността на ловци да организират национален протест.

От регионалното горско стопанство смятат, че проблемът ще бъде решен след откриване на ловния сезон.

"Аз съм съпричастен към техния проблем. Получавал съм сигнали късно вечерта, но по това време няма как да се реагира. Надявам се с откриването на ловния сезон проблемът да бъде решен и прасетата да бъдат прогонени от района. Препоръчвам на хората да бъдат внимателни", коментира директорът на Държавното горско стопанство в Габрово инж. Росен Радев.

Все още обаче има напрежение. Ловците от Търновско, Русенско, Пазарджишко готвят протести, заради заповед, която трябва да измени биосигурността и съответно да разреши лова в инфектираните от АЧС зони. По закон началото на лова започва на 5 октомври. Именно действията на ловците трябва да спомогнат за намаляване на популацията от диви свине, която към момента не спира да расте.