Нужно е изготвянето на Закон за комасацията на земеделските земи. Това стана ясно днес по време на провелия се в София Форум за поземлените отношения, в който участие взе Председателят на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи ( БАСЗЗ ) Борислав Петков.

 

В рамките на дискусиите бяха обсъдени въпросите за комасация и интегрирано развитие на земеделските земи, конкурентоспособността на основните сектори в българското земеделие и ролята на фактора земя, както и въпросите с интегрираното управление на земеделска земя.

 

Радослав Манолов от Българска асоциация на собствениците на земеделски земи, говори по темата за пазара на земята и поземлени отношения в България през 2011 – 2012 година.

 

Според ръковдителите на БАСЗЗ, пазарът на земеделски земи продължава да бележи ръст при цените и увеличение на броят на сделките. Като към сферата се пренасочват инвестиции от други имотни сектори. Тези инвеститори обаче не носят принадена стойност на сделката, защото често нямат визия за имотите като земеделски земи.

 

Борислав Петков заяви, че от началото на годината има увеличение на сделките със земеделски земи с 20% спрямо първата половина на миналата година. Цената на земеделската земя е онази, която даде инвеститора, каза още Петков.


Друга тенденция, която се наблюдава тази година е, че земеделските производители водят ожесточена борба за аренда на земеделски земи, коментира председателя на асоциацията. Това е свързано с новата селскостопанска политика, която ще влезе в сила от 2014 г. Заявките, които имаме за аредна са в пъти повече спрямо миналата година, заяви Борислав Петков.
Бизнесът обаче настоява за изготвяне на Закон за комасацията, коментира Петков. Очаква се след уедряването на земеделските терени цената им да поскъпне многократно, допълни председателят на Асоциацията на собствениците на земеделски земи у нас.

 

Борислав Петков - БАСЗЗ

Борислав Петков е роден в Свищов. Завършил е аграрна икономика в Пловдивския селскостопански университет и право във Великотърновския университет. Изпълнителен директор е на "Омега агроинвест" ЕАД и председател на УС на асоциацията на собствениците на земеделски земи.


 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!