„Ситуацията с противоградовите ракети е временно стабилизирана, тъй като с решение на министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков от бюджета на ведомството са отпуснати 1,2 млн. лв., а се очакват и още 2,5 млн. лв. от Междуведомствената комисия за бедствия и аварии“. Това обяви пред БНТ инж. Николай Николов, директор на Изпълнителната агенция „Борба с градушките“.
        
„Благодарение на отпуснатите средства от Министерството на земеделието и храните вече започна извозването на ракети към площадките, тъй като прогнозите сочат, че се очакват градушки. Всички екипи в Северна България са в готовност за реакция и климатичната ситуация се следи непрестанно“, информира още той.
[news]
Въпреки отпуснатите по спешност средства проблемите все още са налице, тъй като осигурените ракети ще са достатъчни едва за около една седмица по прогноза на инж. Николов. „Ако не се намерят още средства, то тогава ще трябва да се плащат в пъти повече пари като компенсации за нанесените щети по земеделските земи от паднали градушки“, категоричен бе инж. Николай Николов.

Изразходвани са 9 млн. лв. за противоградни ракети само за първите шест месеца на 2014 г. „От началото на тази година се изстреляли около 9000 партивоградни ракети, а за сравнение през цялата 2013 г. те са били общо – 5100,“ информира инж. Николов. Според анализи на Изпълнителната агенция „Борба с градушките“ в покритите от нея 12,4 млн. дка земеделски площи щетите от градушки са под 1 %, а в тези територии, които са извън обхвата й се регистрират значителни поражения.

„За да можем да покрием по-голяма част от България ние представихме проект към Фонд „Развитие на регионите“ за разширяване на територията за борба с градушките, но той не намери място сред приоритети и не бе приет,“ каза Николов. Според него от изключителна важност е да бъдат изградени нови полигони за борба с градушката, които да покрият територията Хасково – Любимец – Ямбол, тъй като там се отглеждат много интензивни култури и градушките могат да им нанесат огромни щети.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!