Близо 34 000 т ще е капацитетът на новото пристанище по Дунав за зърнени товари край Айдемир.

 

Проектът за пристанище предвижда изграждането на складове и зърнен терминал с две корабни места, който при завършването в края на 2016 година ще има капацитет от около 34 000 т зърно. Капацитетът на приемане на стоките и на товарене на шлеповете ще бъде около 200 т на час, т. е. теоретично могат на двете корабни съоръжения да се товарят 400 т на час. Това стана ясно по време на обществено обсъждане на проекта за най-голямото пристанище на зърнени товари по Дунав край село Айдемир.

 

Фермер.БГ припомня, че в края на миналата година министър Стойнев връчи сертификат за инвестиция клас "А" на инвеститора за проекта за зърнено пристанище на р. Дунав при с. Айдемир. За реализацията на пристанището Министерството на икономиката и енергетиката ще окаже съдействие, включително чрез предоставяне на средства на община Силистра.

 

В подкрепа на инвеститора държавата ще отпусне 1 милион лева за изграждането на довеждащ път до бъдещото зърнено пристанище, стана ясно на общественото обсъждане на проекта. Портът ще повиши износа на зърно от България, категоричен е министър Стойнев. Инвестицията е в размер на близо 10.6 млн. лв., разчетена за тригодишен период. Очаква се строителните дейности да започнат през лятото.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!