От днес до 16 Септември ДФЗ обяви нов приемен прозорец за проекти по мярката за добавяне на стойност към земеделски и горски продукти от ПРСР.

 
Финансирането по мярката е не само за инвестиции в преработвателни предприятия, но и за проекти за производство на енергия от вторични растителни и животински продукти. Общият бюджет е в размер на цели 64 364 991 евро плюс неусвоения ресурс от предишните приеми. 
 
Допустими за подпомагане са дейности, свързани с преработването и маркетинга на горски, млечни, месни и пчелни продукти, както и с преработката и маркетинга на зърнени, технически и медицински култури, растителни и животински масла и мазнини, плодове и зеленчуци, фуражи, гроздова мъст, вино и оцет.
 
ДФЗ съобщава, че кандидати с одобрени проекти, свързани с преструктурирането на сектор мляко, ще получават с 10 % по-големи субсидии. Същото се отнася и за проектите за подобряване на енергийната ефективност и за производство на енергия от биомаса.
 
На 19 август пък изтича и срокът за прием по мярката за „Модернизиране на земеделските стопанства”. През 2011 г. по тази мярка са постъпили 223 заявления, като 56 от тях са подадени през последния прием от 25 юли т.г. Общият размер на субсидиите за модернизация е в размер на 52,5 млн. лв.