Най-вероятно бивши военни стоят зад разораните ниви и масовите кражби на подземни кабели в редица земеделски блокове в Ямболско. Под нивите минават медни кабели, останали  от далекосъобщителните мрежи, ползвани преди време за военни нужди.

 

Според министъра на отбраната Аню Ангелов, след разформироването на поделенията, кабелите не са били зачислявани никъде. "Явно е, че при разформироването някои от схемите, за разполагане на това кабелно имущество под земята, са станали достояние на хора, които са бивши военни; които имат понятие къде се намират тези кабели и съответно целенасочено ги търсят", заяви Ангелов.

 

В момента от министерството събират информация и обозначават местонахождението на кабелите. Изтеглянето им ще започне след прибирането на реколтата.

 

Фермери от региона, членове на Асоциацията на земеделските производители (АЗПБ), сигнализираха преди 2 седмици за проблема пред Фермер.БГ, като посочиха, че нощем мними групи не спират да копаят в полята и така съсипват продукцията им.



Фрапиращи са случаите на територията на община Болярово в землищата на селата Стефан Караджово и Голямо Крушево. От среднощните набези и транспортирането на „плячката” остават огромни трапове, достигащи дълбочина от половин метър и декари съсипана земеделска продукция от пшеница, рапица и слънчоглед. От подадените до момента жалби на териториално ниво няма никакви резултати.


Сигнали вече са изпратени и до Министерство на земеделието, до министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, както и до областния управител на Ямбол Таня Димитрова.



По всяка вероятност медните жици от военната далекосъобщителна мрежа са предадени в местните пунктове за черни и цветни метали и вече са транспортирани до големи фирми, които изкупуват на тъмно плячката.