В рамките на Международното изложение АГРА 2014 висшето училище по агробизнес и развитие на регионите проведе традиционния Ден на биоземеделието. Международна конференция на тема „Икономически аспекти на биологичното земеделие“ събра представители на национални и международни организации, на държавни институции, фирми, университети, изследователски организации и други. В памет на проф. Георги Сенгалевич, основател на Деня на биологичното земеделие, Академичният съвет на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите учреди отличие в областта на биологичното земеделие и храните.

 

Престижната награда за лауреат„Био фактор“, която беше връчена за първи път тази година по време на Международната конференция, на която ще бъде презентиран и специален филм за видния български учен. Номинирани за приза бяха проф. Стойчо Каров, председател на Асоциация за биологично фермерство „Екофарм“, д-р Стоилко Апостолов, управител на Фондация за биологично земеделие "Биоселена", Красимир Кунчев, управител на Балкан Биосерт, Албена Симеонова, биологичен производител и член на УС на Българската асоциация „Биопродукти“ (БАБ), Димо Димов, председател на Сдружение за биологично пчеларство, Петко Ангелов, отглежда над 200 дка лимец в стамболовското село Рабово.

 

приз за биологично земеделие Био фактор 2014

 

Всички номинирани получиха грамоти, а първият носител на приза „Био фактор 2014“ стана проф. дсн Стойчо Каров. Той е дългогодишен преподавател по Фитопатология в Аграрния университет и Декан на Факултета по Растителна защита и агроекология от 1987 до 1995 г. и от 1991 до 1999 г. Бил е ръководител на Агроекологичен център към Аграрния университет в периода 1995 - 2001 година.

 

Понастоящем проф. Каров е председател на Асоциация за биологично фермерство „Екофарм“ - една от първите неправителствени организации, работещи за популяризиране принципите на устойчивото земеделие и развитие на биологичното производство в България. Участниците и гостите в международната конференция за биологично земеделие бяха поздравени с пресъздаването на древни ритуали, свързани с отглеждането на лимец.

 

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!