Учени от Националната академия на науките на Беларус (НАНБ) в момента се трудят върху разработването на селскостопански машини с безпилотно управление. Това заяви председателят на президиума на НАНБ Владими Гусаков, пише изданието Naviny.by.

Проект: Всеки тракторист – с две шофьорски книжки

Гусаков допълни, че в селското стопанство на страната вече са въведени нови модели беларуска техника, които са позволили да се разшири използването на технологии, спестяващи енергия и запазващи влагата при обработката на почвата.

Създадени са и са тествани нови модели селскостопанска техника за експлоатация с трактори с висока мощност и с увеличена ширина на обхвата, добави шефът на НАНБ.

По думите му в Беларус „с помощта на науката“ е решен проблемът с продоволствената сигурност. В частност, благодарение на дейността на учените фермерите са се научили „да стабилизират добиването на реколта в неблагоприятни години“.

По препоръки на учените е проведена оптимизация на обработваемите площи и е подобрена структурата на сеитбооборота. Разработена е доктрина на националната продоволствена безопасност на Беларус до 2030 г., допълни ръководителят на научния институт.