Това, което наблюдаваме през последните 25 години е, че има фантастичен растеж и развитие на българското земеделие. Така управителят на Байер България и дивизия КропСайънс Габор Равицки очерта впечатленията си от българското земеделие. Заедно с Паскал Каскуел, управляващ директор на Байер дивизия КропСайънс за Румъния, Молдова и България той присъства на международното изложение АГРА, където се срещнаха с Фермер.БГ. 
 
Бъдещето на селското стопанство в България и в Европа
„Земеделието в България има много големи традиции. В последните 20-25 години  забелязваме огромен ръст на интереса на хората към селското стопанство, не само като бизнес, но и като начин на живот. Това създаде много важна динамика в инвестирането в този отрасъл, а също така и в създаването на бизнес модел, който не е краткотраен, а работи в дългосрочен план. По тази причина съм настроен доста оптимистично.
 
 
Със сигурност в този сектор има доста предизвикателства, но смятам, че фермерите в България са все по-добре екипирани, за да се адаптират в бъдещите промени. Те са отворени да търсят иновативни решения, с които да се справят с предстоящите предизвикателства, които стоят на пътя им. Това ги прави по-продуктивни. Динамиката на цените в сектора са едно от тези предизвикателства, но смятам, че моделите, които са изградени, са наистина устойчиви в дългосрочен план“, каза Габор Равицки, мениджър на Байер България и дивизия КропСайънс. 
 
Според Паскал Каскуел фермерите в страни като България, Румъния и Молдова са станали по-гъвкави и постоянно променящите се условия им дават тласък, за да търсят иновации, като възможностите, които дава дигиталното земеделие, например. 
 
Дигиталното земеделие 
„Това е много важен момент. Селското стопанство винаги е било локален, местен бизнес. Дефинирането на локален вече не е само в рамките на фермата, на нивата, а се фокусира върху всяко растение. Именно в това ние можем да допринесем за устойчивост в системата. Фермерите са интегратори на технологиите.
 
Не става въпрос само за растителната защита, семената, машините. Това е система за производство. Красотата на дигиталното земеделие е в това, че ти позволява по-добре да разбираш системата, чрез която произвеждаш. И ако разбираш по-добре тази система, можеш да взимаш по-добри и правилни решения.
 
Благодарение на дигиталното земеделие, решенията на фермерите ще стават все по-разумни  заради това, че е използвана правилната технология, в правилното време, на правилното място. И ние искаме да играем съществена роля в това. Ние вярваме в това, което наричаме „персонализирано агрономическо решение“. Това изисква присъствие на полето, тясно партньорство с фермерите – с всеки поотделно. Затова ние, като компания, инвестираме много в дигиталното земеделие“, заяви Паскал Каскуел.
 
За тази цел тази година Байер предлага редица възможности за справяне с предизвикателствата на полето. Комбинацията на селективния хербицид Секатор и фунгицида Солигор, която обра овациите през миналата година, и през 2018 г. ще бъде ключовото предложение за справяне с всички важни болести и плевели в житни култури. За да бъдат по-успешни земеделците в работата си, в края на миналата  година хербицидът Секатор получи регистрация до флагов лист.
 
Другите основни предложения при фунгицидите в житни са Авиатор и Сфера Макс, които със своето действие допринасят за увеличаване на добива, както и Прозаро за справяне с всички болести в житни култури.
 
„България има шансът да бъде една от страните в Европа, в които може да засилим и увеличим продукцията, като модернизираме начина, по който се прави земеделие. Байер е партньор, който може да помогне на фермерите да се справят с това. Това е нашата роля, която приемаме много сериозно. Всички наши усилия са насочени в научаването на нуждите на земеделците. Това става чрез инвестиции в опити на локално ниво на всички продукти, които предлагаме на стопаните. Така разбираме какви са нуждите на местно ниво и изготвяме решенията“, обясни Равицки. 
 
Новата ОСП 
„Българските земеделски производители, като колегите си в Европа, участват в световния пазар. Много е важно, че Европа прави своите фермери конкурентоспособни на глобално ниво“, смята Паскал Каскуел.  
 
 
От своя страна Габор Равицки заяви: „Това е много важно за бъдещето на земеделието и изисква сплотяване на фермерските организации и обединение в името на този важен проект - ОСП. Начинът, по който ще се прави земеделие в близкото бъдеще е устойчив, но и осигуряващ благоденствие за фермерите“.  
 
Двамата посочиха и кои са топ предложенията на Байер при хербицидите в житни за 2018 г. Това са Буктрил Универсал, Пума Супер и Атлантис Флекс, който е най-новата възможност за борба с житните плевели в житните посеви с изключителен контрол на овсига, райграс, див овес. 
 
Стопаните могат да се възползват и от подкрепата, която Байер им оказва чрез фунгицида Авиатор, който ще им осигури и по-високи добиви. 
 
„Вярвам,  че селското стопанство е правилният бизнес, с който един човек трябва да се занимава. Има великолепни възможности около нас. Преди десет реколти ние станахме с 1 млрд. души повече. Така че на всеки 10 години ние трябва да храним с 1 млрд. души повече. И само селското стопанство може да се справи с това – устойчивото, модерно селско стопанство. Затова то е добра сфера за развитие. Има само няколко държави, които в действителност могат да увеличат продукцията. Румъния, България и Молдова имат точно този потенциал. Ние като компания имаме своята роля във формирането на бъдещето земеделие“, каза управляващият директор на Байер дивизия КропСайънс за Румъния, Молдова и България.
 
 
Каскуел добави: „Земеделието е много цикличен и динамичен бизнес. Можем да предвидим потреблението, но производството е тази част от бизнеса, която е податлива на промени. По-големите стокови запаси означават по-ниски цени и това е фактор, който изисква от фермерите да са много гъвкави и иновативни“.
 
Научете повече за продуктите и промоционалните предложения на Байер на www.cropscience.bayer.bg и от регионалните представители на компанията.