Членове на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) стартират нови 15 комасационни проекта в различни землища, заяви Радослав Манолов, зам.-председател на БАСЗЗ по време на семинар, организиран от асоциацията във Велинград.


Площта на земите на собствениците, заявили желание за участие в проектите, е в размер на 71 128 дка, а самите землища са по-големи, като право на участие в комасационните процеси имат всички собственици и могат да се присъединят.


15-те проекта вече са предадени в Министерството на земеделието и храните.


През миналата година БАСЗЗ стартира други 5 комасационни проекта, при което вече е премината част от процедурата. Проектите бяха в с. Друмево, Шуменско, където инициаторите притежават 5 210 дка, в с. Момин Църква, Бургас с 6 863 дка на инициаторите, в с. Радел област Ямбол, където инициаторите имат 4 961 дка, в гр. Смядово област Шумен, където инициаторите имат 5 315 дка и в с. Студена област Хасково с 6 986 дка. Общо 5-те проекта са с 29 336 дка на инициаторите.


Така с новите 15 проекти комасацията ще се разпростре върху 100 000 дка, като заедно с първия проект, този в с. Катунец, област Ловеч, ще достигнат 107 000 дка, уточни Манолов.


В Катунец площта на парцелите е била увеличена с 300% в резултат на комасационната процедура. Цената на земята се е повишила 4 пъти, а на рентите - от 5 лв./дка на над 30 лв./дка. В процедурата са участвали 7 000 дка от общо 14 000 обработвани декари в землището.


Вече тече и проект за изграждане на напояване в с. Катунец в резултат на окрупнената земя, а такъв проект тече и в с. Връв област Видин. За съжаление евросредствата отидоха в гаранционен фонд, а не се използваха за комасационни проекти и напояване, сподели Манолов.


Комасацията е задължителна в областта Галисия в Испания, сподели Манолов. В Германия тя става задължителна, ако участват над 51% от притежателите. Това не се приема като тежест, а като правилно решение.


Немският опит е възприет от Турция, като от 2010 г. досега в южната ни съседка са комасирани 36 млн. декара - колкото са всички обработваеми земи в България. Строят се напоителни канали, някои от които са толкова големи, че на дъното им могат да стоят 4 камиона. До 2020 г. Турция планира комасацията на 140 млн. дка, като инвестицията за това ще е 8 млрд. долара, но пък ще се спестят по 3,3 млрд. долара на година, тоест инвестицията ще бъде изплатена до 3 години.


Хората, които не са на мястото по време на комасацията, се защитават от обществен защитник. В България все още дори няма истинска дискусия и ние правим комасацията, за да покажем как се прави, сподели Манолов.
 

На 100% комасирана е земята само в Русия. Там наследниците имат акции в бившите кооперации.


В последните години средният размер на парцелите у нас е намалял до 5,5 дка, спрямо 6,8 дка преди няколко години, което изостря проблема с раздробеността и засилва нуждата от комасация, стана ясно на семинара.


Комасацията ще съдейства за усвояване на евросубсидиите, за увеличаване на заетостта, за развитие на напояването. Важно е да се отчете, че така се постига планиране на селскостопанските територии, каквото всички общини трябва да имат до 2016 г.


Целта на комасацията е намалението на разстоянието между имотите на един собственик, като в този процес големите собственици отиват в покрайнините на землището, а малките са в съседство със селото, като така не им се налага да пътуват по 2-3 км. в едната посока, за да стигнат до нивата си.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!