Прилагането и внедряването на прибираща техника в малинопроизводството ще доведе до революция в тази насока. Това каза Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите във връзка с тазгодишната реколта от малини и състоянието на сектора, предаде Фокус.

 

Той уточни, че в България вече има няколко вида малинокомбайни, които могат да са помощник на сезонните работници и на собствениците на по-големи малинови насаждения. Петков обясни, че съществува физиологически предел както на работниците, така и на площите, защото за прибирането на един декар са необходими от 2-ма до 3-ма работници, а едно насаждение от 200-300 дка се нуждае в пика на прибирането от порядъка на 300-400 работници. Според него това е много трудно осъществимо логистически, физически и административно.


По думите му сезонните работници всяка година са проблем. „Първо в тяхното количество, второ с еднодневните трудови договори, които тази година претърпяха малка трансформация и имаха различни улеснения при прилагането им. В това направление Българската асоциация на малинопроизводителите много силно работи. Надяваме се догодина да има още повече улеснение и подобрение на този вид трудови отношения.

 

Смятаме, че в близко бъдеще този въпрос вече няма да бъде така щекотлив, защото вече за втора година и самите работодатели в лицето на земеделските производители и работниците разбраха, че тази система действа, полезна е за двете страни. Надяваме се в третия сезон след приемането на този вид трудови отношения, нещата да се финализират и да бъдат още по-лесни за двете страни”, каза Божидар Петков.