Предприемачи от България проучват възможността да създадат млечна ферма с биволи и предприятие за преработка на мляко в Московска област. За това информира пресслужбата на Министерство на инвестициите и иновациите в Подмосковието, пише TACC.

Фермери: Да има de minimis за всички животни

Във вторник, 18 декември, се състоя среща между представители на Центъра на промишлеността на Република България в Москва със зам.-министъра на инвестициите и иновациите в Подмосковието Антон Логинов.

Заинтересовани сме да стартираме отглеждането на биволи и да преработваме биволско мляко на територията на Московска област като един от лидерите в развитието на селското стопанство в Русия, казва в официалното съобщение Цветозар Генчев от Центъра на промишлеността. Оттам допълват още, че от това мляко се получава един от най-добрите сорвоте моцарела - Mozzarella di bufala.

Замисля се създаването на клъстер и завод за преработка на останалата след производството суроватка във фураж за животни. 

По думите на Генчев експерти от България предстои първо да анализират суроватката в подмосковските предприятия, за да определят доколко тя е подходяща за производството на фураж.

Вече споменатият клъстер ще бъде в Дмитровски район и ще бъде специализиран в производството на сирене. Става дума за пилотен агропромишлен парк в Московска област. Властите в региона напълно ще поемат създаването на инфраструктурата, като откриването е планирано за лятото на 2019 г. В момента площта на клъстера възлиза на около 17 ха. Бюджетът за създаването на инфраструктурата възлиза на около 1 млрд. рубли.

По данни на Вадим Хромов, министър на инвестициите и иновациите в Подмосковието, стокообменът между Подмосковието и България по данни от 2017 г. е нараснал с 8% и възлиза на 67,3 млн. долара.