Австрийската Дунавска асоциация на соята предлага на българските земеделски производители участие в проект за развитие на не генетично модифицирана соя за нуждите на Европейския съюз.

Асоциацията гарантира посредничество между земеделците-производители и потенциални търговци за реализиране на произведената соя. В проекта могат да се включат както фермерски организации, така и земеделски производители индивидуално. Договор с производителя се сключва още преди засяването на соята, като клиентът се задължава да изкупи цялото количество произведена продукция.

Това разясни Урсула Битнер от Дунавската асоциация на соята в Австрия по време на Националната среща на земеделските производители.

За да се включи в проекта, земеделският производител подписва Декларация за самозадължаване преди да засее соята. Този документ трябва да доказва, че през последните три години фермерът не е отглеждал ГМО соя, както и че през текущата и предходната година не са засявани никакви ГМО култури (напр. ГМО-царевица). В документа се посочва също, че при отглеждането на соя се спазват изискванията на ЕС относно растителната защита.

Декларацията за самозадължаване включва още гаранция, че теренът, на който е засята соята, не е защитена територия и е селскостопанска земя поне от 2008 година. Тук се урежда и въпросът с вземането на контролни проби в рамките на системата за контрол на Дунавска соя.

По време на представянето арендаторът от село Ореш Йосиф Капелов каза: Не е проблем да бъде произведена соя в България, ние сме произвеждали, но се отказахме, защото няма икономически ефект. Необходимо е да се гарантира реализация на произведената соя. Иначе има технология, разработена от български професори и не е проблем да произвеждаме при положение, че ни се осигурят семената.

В последните три-четири години се опитахме да възродим производството на конвенционална соя в България, каза председателят на Асоциацията на земеделските производители в България Христо Цветанов, като посочи и работата на Опитната станция по соя в Павликени. Българските земеделци виждат положителното въздействие на тази култура върху сеитбооборота. През последните три години, когато Христов е отглеждал соя, са постигнати „уникални“ резултати – със среден приход от 200 лв/дка. Освен това, соята е много добър предшественик.

Фермерите обаче се притесняват от високите температури и трайното засушаване през последните години, заради което има проблем при цъфтежа на соята. Ето защо за българските условия са необходими сортове с по-ранен цъфтеж, посочи Цветанов.

Търсенето на соя без ГМО в Европейския съюз непрестанно се увеличава  - както на соев шрот, така и на соеви зърна. Днес за нуждите на ЕС са необходими 7 млн. тона без ГМО соя, която се внася от Бразилия, защото там соята не е генно-модифицирана, за разлика от Аржентина, където е предимно ГМО. Пазарът на чисти от ГМО семена соя е много малък, а търсенето в европейски мащаб непрестанно расте, сочат данните на Австрийската асоциация Дунавска соя.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!