Възможно ли е български фермери да произвеждат банани? Защо не след като Холандия успя.

Засилваме експорта на пресни плодове и зеленчуци

Изследователи от университета Вагенинген са прибрали първата реколта от холандски банани. В момента те доузряват в центъра Chiquita. След това предстои да бъдат реализирани на пазара като „местни продукти“ в ресторанти и болници, пише сайтът wur.nl.

За участниците в проекта Wageningen University & Research, Boerenhart, Triple20 , Keygene и Chiquita продължаването на проекта е от голямо значение. Те искат да произвеждат банани, които да отговорят на местното търсене. Планирано е да бъдат отглеждани няколко сорта банани, като в момента се провежда експеримент на Филипините. Той е стартирал през януари миналата година.

Бананите растат на кокосов торф и каменна вата в саксии. Подобни субстрати са идеални за отглеждането на плодовете в изкуствена среда и предотвратяват използването на фунгициди.

Холандците отглеждат бананите в оранжерии, което изключва необходимостта от контрол върху болестите. Това прави производството по-стабилно сравнено с традиционното.

От фермерите се изисква само да внасят хранителен разтвор, чиято технология е разработена така, че да отговаря на потребностите на растенията и спестява 30% от него, предотвратявайки изтичането му в почвата.

Паралелно експериментът изучава методите за борба с фуриозата – заболяване, което представлява гъбичен патоген, намиращ се в почвата и влияещ върху добива на банани в цял свят.