Трябва да имаме над 2000 дка масиви с боровинки в България, за да изнасяме продукцията си в ЕС, каза производителят Цветан Николов за Bloomberg TV Bulgaria.
 
Неговата ферма съществува от над 15 години и се намира в региона на град Берковица. Включва 20 дка, като у нас боровинки се оглеждат на обща площ от 300 дка. От тях се добиват 200 тона, което е незначително на фона на световните тенденции, отбелязва Николов. 
 

Къде са култивираните боровинки у нас?

По думите на производителя първите насаждения с боровинки в България са засадени от Лесотехническия институт в София с научна цел. Те били в района на Троян и село Бързия.
 
Днес има много стопанства за боровинки, но повечето са малки – от 1 до 5 дка. Това е нищо в сравнение с комерсиалните масиви в другите държави. За пример Николов посочва Холандия, където боровинки се отглеждат на площ от минимум 500–600 дка. Там се използва механизация за бране и сортиране, продукцията излиза с добър търговски вид. 
 
Производителят от Берковица е черпил директно от опита на холандски експерти, които са били у нас по програма на Земеделското министерство. Те са се впечатлили от съдържанието на захарност в родните боровинки. За това допринасят слънцегреенето и добрите почвени условия, убеден е той.
 
 

Какви са спецификите на отглеждане?

Николов отглежда висока американска боровинка. Тя е създадена през далечната 1900 г. в САЩ, след което навлиза в Европа през Холандия. Днес са разработени над хиляда различни сорта, разпространени в цял свят.
 
Насажденията имат живот над 100 години, така че е много важно да бъдат създадени на точното място с необходимите почвени и климатични условия. Трябва да бъдат спазени всички мероприятия, като резитби, торене, поливане. Само така могат да се постигнат оптимални икономически резултати, обяснява фермерът.
 
Нормалната схема на разположение на храстите включва 3 м междуредие и 1,5 м разстояние между насажденията. На определен период те се изрязват до нула и се подновяват. Цъфтят от май до юли. За около два месеца след цъфтежа плодовете узряват. Средният им размер е 7–12 мм, а един възрастен храст дава около 8–12 кг.
 
Един храст се търгува за 10–12 лв., а цялата инвестиция за засаждането на декар е около 2200–2500 лв. Възвращаемостта е след 5–6 години, което е сравнително дълъг период за финансиране. Тук роля играе държавата чрез субсидии за трайни насаждения по специални програми, коментира производителят.
 
 

Как се случват нещата на Запад?

Николов посочва данни, според които за миналата година световното производство на боровинки възлиза на над 900 хил. тона. Само 80% са произведени в САЩ и Канада. Холандия пък е водещ европейски производител.
 
През последните години Чили също се налага като световен лидер в производството на боровинки благодарение на държавните програми за развитие на производството на тези плодове. Китай също започна да прави големи инвестиции в тази посока, посочва стопанинът. 
 

Къде сме ние?

Основна конкуренция на вътрешния пазар са доставките от Испания, Чили, Перу, Нова Зеландия. От друга страна, интерес към закупуване на родна продукция проявяват доста европейски държави. Запитвания има дори от страна на Чили. Това се дължи на факта, че световното търсене нараства повече отколкото е предлагането на пазара, убеден е Николов.
 
За да излезеш на външния пазар, е необходимо минимално количество боровинки, за да могат те да бъдат пакетирани и доставени в срок. Основната насока, в която трябва да се развиват инвестициите в родните малки стопанства, е кооперирането, заключава фермерът от Берковица.