Както Фермер.БГ вече информира, министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков откри новоизградена изба в землището на село Златовръх. Комплексът е оборудван с най-съвременни модерни технологии за преработка на червени и бели сортове грозде, като обхваща пълния цикъл на обработка. Приоритет на производството ще бъде най-популярният български сорт грозде „Мавруд“. Освен собствени средства, за изграждането на избата са инвестирани и 3 608 000 лв. по ПРСР, мярка 123 „добавяне на стойност към земеделски и горски продукти“.

 

От реколта 2013 се очаква да се произведат висококачествени вина от сортовете Мавруд, Каберне Совиньон, Каберне Френ, Сира, Совиньон Блан, Шардоне и Тамянка. Управителят на новооткритото шато „Асена” – Лало Гешев, разказа пред репортер на Фермер.БГ, че дружеството стопанисва 500 дка лозя в землището на село Православен. Амбициите се лозовите масиви да бъдат разширени до 1 000 декара, с което, по думите на Гешев, ще се покрие напълно капацитетът на избата – 500 000 бутилки на сезон. На въпрос на Фермер.БГ за пазарите на произведеното в предприятието вино, управителят отговори: „Работим по въпроса за осигуряването на пазари – основно става въпрос за вътрешен пазар“.

 

В шато „Асена“ вече са подредени 1000 дъбови бъчви с обем по 225 л всяка, в които ще отлежава виното. Когато става въпрос за бъдещето на лозарството и винарството в България, Гешев е категоричен, че пътят, който дружеството е избрало, е правилният. „България трябва да се развие като една нова винарска държава, защото истината е, че за останалата част от света ние все още сме развиваща се областта на винарството държава, въпреки че българските традиции във винопроизводството датира от над 6 000 години“, сподели Гешев. И допълни, че трябва да се мисли в посока на създаването на нови лозови насаждения, защото във винопроизводството най-важна е суровината, както и за изграждането на изби, всяка от които имат своя собствена идентичност. 3-5 години са необходими за създаването на ново лозе при комасирана земя, припомня Гешев.

 

Използват както български, така и вносен лозов посадъчен материал – основно италиански и френски. Амбицията, обаче, е производството на качествено вино Мавруд. „Маврудът има няколко клона и в момента текат разработки за изследване на генома, за да можем един ден да стигнем до онова вино Мавруд, което все още е само легенда“, допълва Гешев. Казва, че бъдещето на всяка винарска държава е в силата на региона и в този смисъл амбициите са свързани с налагането на „Мавруд от Асеновград“ като марка на региона със защитено географско указание.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!