Автентично зажънване постави началото на жътвата в област Враца. Събитието, което се организира за поредна година, се състоя в масив на младите земеделски производители Иван и Кръстьо Георгиеви. Домакин на събитието беше и кметът на Манастирище - Георги Георгиев, а гости бяха земеделски производители, кметове, депутати. 

 

Преди комбайните да влязат в нивата, за да започнат прибирането на реколтата, самодейци от местното читалище "Светлина 1928 - Манастирище" пресъздадоха традиционния обичай на зажънване, като показаха как в миналото предците ни са рязали пшеницата и връзвали сноповете. Начело на облечените с национални носии момчета, момичета и жени беше Светла Петрова, председател на общинския съвет в Хайредин.

 

Според един от двамата домакини на събитието - Кръстьо Георгиев, "Животът и работата на земеделските произведители на село е тежка и неблагодарна, но всички в държавата чакат хляба да дойде от някъде. Годината не беше много благосклонна към нас, но ще се опитаме да се справим с положението. Разчитаме на европейски субсидии, с които купуваме нова и модерна техника. Очакваме около 500 кг/декар, което не е много за нашата благодатна земя, но... какво да се прави. Изкупната цена на житото също е ниска - 240 лева за тон и едва ли ще се повиши", допълни Георгиев. Той и брат му обработват около 4 000 декара земеделски масиви, засети с жито, царевица и слънчоглед.