Българската асоциация за етерични масла, парфюмерия и козметика ще търси подкрепа от държавата за осъществяване на качествен контрол върху чистотата на посадъчния материал от роза и лавандула, които се садят в България. Според представители на бранша, въпреки че има закон, той не се спазва.
И тази година се очакват трудности с прибирането на розовия цвят в страната, обявиха от асоциацията. Работниците намаляват, а проблемът с еднодневните трудови договори не е решен.
 
„Ще търсим отново помощта на държавата, с това да не губят регистрираните в бюрата по труда социалните си помощи и да могат да участват по време на кампания“, коментира Гергана Андреева, изпълнителен директор на асоциацията. 
 
Очаква се цената на розовия цвят през 2018 г. да бъде още по-висока заради повишението на минималната работна заплата и поскъпването на основните консумативи. Производителите настояват и за строг контрол върху розовите и лавандуловите насаждения.
 
 
„Това също е проблем, тъй като се засаждат растения, които невинаги отговарят на сортовата си чистота“, разказа пред БНТ Деян Тодоров, председател на асоциацията за етерични масла, парфюмерия и козметика.
 
Около триста килограма розово масло, добито през 2017 г. все още стои непродадено. Интерес към българската козметика има все повече в арабските страни, обявиха от асоциацията. Освен традиционния износ за страните от Европейския съюз ръст бележи и износът за Китай и Япония.