Стремглаво се увеличават количествата нелегални и фалшиви продукти за растителна защита на Европейския пазар през последните години.

През 2012 г. засечените нелегални и фалшиви продукти са с 1/3 повече отколкото са били през 2011 г.

Това сочат данни на Европейската асоциация за растителна защита, на която е член и Асоциация растителнозащитна индустрия България (АРИБ), съобщи пред Фермер.БГ директорът Нели Йорданова.

Тези продукти не подминават и българския пазар. Вносът обикновено е от Турция и от други съседни държави и в повечето случаи пестицидите не отговарят на европейските изисквания, обясни Нели Йорданова. Според нея голяма част от хората, които внасят такива продукти дори не осъзнават, че нарушават закона, а го правят по-скоро от незнание. Има, разбира се и такива, които го правят съвсем осъзнато, примамени от по-ниските цени в съседни страни. Цената винаги е фактор, който влияе много силно и обикновено именно тя е причината потребителите да прибягват до закупуване на такива продукти, посочи Йорданова.

От АРИБ посочиха, че земеделските производители трябва добре да помислят преди да използват такива продукти, защото от една страна те могат да окажат нулев или дори негативен ефект върху реколтата и напълно да я провалят. А всеки земеделски производител, когато ползва продукт за растителна защита очаква борба с вредители, подобряване състоянието на растенията и т.н., посочи Нели Йорданова. От друга страна е въпросът какъв ефект ще бъде нанесен на околната среда, защото обикновено това са продукти с неясен произход – независимо дали са нелегален внос или фалшификати. На трето, но не и по важност място – такива пестициди могат да бъдат опасни за здравето на самите оператори, които извършват обработките на полето.

Употребата на нерегламентирани средства за растителна защита може да доведе и до бъдещи проблеми на стопаните при проверки от контролните органи, спиране на субсидии, заради липса на документи за продуктите и други санкции.

Фалшификатите се различават по опаковка и етикет от оригиналните продукти. Напоследък обаче има и усъвършенствани имитации, които са много трудно разпознаваеми, каза Йорданова.

От АРИБ съветват земеделските производители да използват само регистрирани продукти от оторизирани дилъри със съответните документи, а не препарати от неизвестен доставчик или поръчани по интернет.

Според Асоциацията за растителнозащитна индустрия от БАБХ осъществяват контрол доколкото това е възможно, но е важно да се обединят усилията и на останалите институции, конторлиращи пазара на ПРЗ. Необходим е засилен контрол на митниците, съвместни проверки с Икономическа полиция в страната, както и повишаване на информираността на потребителите за рисковете, които крие нелегалната търговия.

Доказването на нелегални и фалшиви продукти е труден процес, признава Нели Йорданова. Ако обаче не се противодейства на това явление, няма да има никакви резултати, категорична е тя.

При съмнения за фалшиви или нелегални продукти земеделските производители могат да подават сигнали в Областните дирекции на Българската агенция по безопасност на храните, както и на безплатния телефон 0800 18 112 .


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!