„Смятам, че проблемът с раздробеността на българската земеделска земя се корени много назад във времето. Миграционните и демографските проблеми също е започват по селата сега, а още през 50-е години на миналия век. Факт, че днес българските села са пусти, особено тези, които са на повече от 20-30 км от големите градове“, коментира пред Фермер.БГ Ангел Вукодинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

 

Той е категоричен, че връщането на парчета земя на милиони собственици вече няма как да бъде поправено. „Трябва да помислим, обаче, как оттук нататък да не правим по-голяма беля. За съжаление, любовта на българина към земята, за която сме учили от учебниците, вече я няма. Българинът е урбанизирана личност, в селата хората в трудоспособна възраст се броят на пръсти“, допълва земеделският производител. Според него шансът е единствено в модерно земеделие, в това число стъпило на комасация на ползването на земеделските земи.

„Разбира се, че трябва да има ниша и за биопроизводство, и за зеленчукопроизводство, и за животновъдство. Ние никога няма да се противопоставим на каквито и да било усилия за стимулиране на тези производства. Единственото ни условие е, каквито и да са държавни или европейски стимулите, те да са обвързани с оценка на постигнатото. Всеки стимул трябва в крайна сметка да доведе и до икономически, и до социални резултати“, посочи Вукодинов.

Председателят на НАЗ коментира и евентуалният интерес на чужденци към българската земя: „Въпросът за мораториума е сложен и ние в България го проспахме – и при налагането му през 2005 г. и при възможностите за поправки през 2010 г. и през 2012 г. Ние, от НАЗ, сме заявили катетегорично нашата позиция, но очакваме специалистите, анализирайки опита, да направят възможното. Тоест, да направим условията за покупко-продажба на земя такива, че след такава сделка земята, обект на сделката, да се използва наистина за производство, а не за спекулативни цели. Не може безконтролно да допуснем свръхконцентрация на земя, дори да става въпрос за български купувачи. А за чужденците пък – без да знаем какви интереси имат. Трябва да направим така, че този, който купува земя, да я обработва, да е земеделски производител“, заяви Ангел Вукодинов.

45-47 млн. декара е българската земеделска земя, но тук влизат и други терени, пресмята Вукодинов. „Една част от тази земя е безвъзвратно загубена, заради сериозни ерозионни процеси. В системата ИСАК фигурират около 37 млн. дка земя, от които около 5 млн. дка пасища. Към момента ние, земеделските производители, успешно ползваме около 90% от обработваемата земя. Не може да се говори за пустеещи площи“, категоричен е Ангел Вукодинов.

Гледайте ВИДЕО във Фермер.БГ ТV:

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!