Стратегии и програми за овладяване на най-опасните болести по животните има, но без пари те не могат да се изпълняват и да дават желания ефект.

Стотици служители от БАБХ излязоха на протест

Анелия Иванова, КТ Подкрепа, председател на Федерация „Земеделие и горско стопанство“, обясни това пред Агри.БГ във връзка с протеста на стотици служители на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) пред сградите на Министерския съвет и Народното събрание в сряда, 4 декември.

Протестиращите издигнаха лозунт „103 745 650 лв. целеви гарантиран бюджет на БАБХ за 2020 г.“, като настояха и за увеличение на заплатите в Агенцията по храните с 60%, вместо с обявените 10%.

Не може ветеринарни лекари с 20-годишен стаж в Агенцията да получават 800-1000 лв. заплата, подчерта Анелия Иванова.

- Настоявате Народното събрание да гласува 40 млн. лв. допълнително за БАБХ. А по проект колко ще бъдат отпуснати за Агенцията по храните от Бюджет 2020?

- Тези 40 млн. лв. трябва да се добавят към бюджета от около 60 млн. лв., който всяка година се отпуска. Бюджетът на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) е 203 млн. лв. Вътре са 118 млн. лв. за работни заплати.

Разликата е за издръжка, консумативи и капиталови разходи. Само че тази година капиталови разходи почти не са направени. Конкретно за БАБХ имаме утвърдени около 58-60 млн. лв., в които имаме около 35 млн. лв. за заплати, а останалата част е за издръжка.

Сега ще бъдат взети пари от издръжката, за да се осигурят пари за 10-те процента увеличение на заплатите, обявени от премиера – че ще има ръст на работните заплати в държавната администрация. Тоест тези 40 млн. лв., които ние искаме допълнително към 60-те млн. лв.

Ние сме изчислили, че 103-105 млн. лв. са парите, необходими за работа на БАБХ.

- За всичко - в това число и за заплатите?

- Не става дума само за заплати, а за всичко – заплати, издръжка и капиталови разходи. Това е цялата дейност на БАБХ. Искаме да видим бюджета на Агенцията по храните на отделен ред, за да знаем, че тези пари са именно за Агенцията. И служителите, когато носят отговорност за това, което се случва – да имаме на масата си качествени и безопасни храни, са подплатени с необходимите средства за това.

- Сами ли сте в този протест, или имате подкрепата и от КНСБ, от други организации?

- За съжаление ръководството на КНСБ се дръпна по средата на преговорите. Ние внесохме едно искане по време на бюджетната процедура, което е точно за тези 105 млн. лв. Това искахме заедно до септември месец. В следващия момент колегите, ръководството на КНСБ, се оттеглиха, незнайно защо. Но в нашия протест участват и членове на КНСБ.

Имаме подкрепа от Националния ловно-рибарски съюз, който предлага във връзка с превенцията на чумата по свинете да се създадат нови държавни лаборатории за изследване на трихинелоза.

Защото разбрахме, че има само три лаборатории, акредитирани в цялата страна, и ловците са изключително затруднени от това. Тоест имаме тяхната подкрепа, защото знаят, че на хората от Агенцията по храните всъщност не са им създадени условия, за да си вършат работата. 

Имаме подкрепата на частнопрактикуващите ветеринарни лекари, които в момента трябва да извършат имунопрофилактичната програма и Държавната профилактична програма, но няма диагностикуми по лабораториите, няма консумативи – това е издръжката, за която говоря.

Затова те не могат да си свършат работата. Така че частнопрактикуващите ветеринарни лекари също са с нас.

- Споменахте пред журналисти за заплахи срещу протестиращите. Кой ги е заплашвал?

- По телефона, не мога да кажа кой. Служители казват: „Директорите ни са заплашени. Те ни се обаждат по телефоните. Казват ни, че ако сме тук, ще бъдем уволнени.“

Всички хора, които дойдоха на протеста, са си пуснали отпуски. Всичко правим по закон. И не сме срещу министъра на земеделието, нито срещу ръководството на БАБХ.

- А от министерството или от ръководството на Агенцията по храните опитаха ли се да влязат в контакт с вас?

- Не и според мене причината е, че това е мълчаливо съгласие от тяхна страна с нашите искания. Те са се подписали през юли месец под едно съвместно искане за бюджет. Затова имам самочувствието, че по-скоро те са с нас и затова не са поискали официална среща, за да ни спрат.

- Тази година беше особено трудна за ветеринарите.

- Тази година бяха обвинени служители на Агенцията, че избиват животни. Разберете: нонсенс е това. Тук работят тесни специалисти. Те са учили да пазят животните. Те да са тези, които унищожават животновъдството на България? Това не е вярно! Това значи те да си отрежат клона, на който седят.

Всички тези специалисти – те всъщност могат да си намерят работа навън. Защото ги чакат фермите в цяла Европа. Но те са решили да останат тук. И е глупаво да се казва: „Избиха животните.“ Не! Те бяха принудени. Имаше няколко стратегии за борба с чумата, и те не бяха подплатени със средства.

Стратегии, политики, програми се изпълняват, когато има средства. Когато няма средства, министърът е принуден да прави някакви еквилибристики вътре с бюджета, който му е даден, но в крайна сметка тези хора са тук не просто за заплати.

Затова призивът ни е „Достойни заплати, достойни условия на труд“.