Зимните месеци се отличават със стъпаловидно увеличение на цените на зеленчуците навсякъде в Европа и по-специално в страните, които са зависими от внос. Това сочи анализ на Центъра за икономически анализи на селското стопанство (CAPA).

 

Експерти предвиждат производството на телешко месо в ЕС да се свие

 

Цените на краставиците в Украйна са 50-60% по-високи отколкото през декември, 2016 г. и на едро са 1,5-1,6 евро/кг. Същото важи и за Полша, където цените през тези седмици са между 20-25% по-високи от миналогодишните, пише още в анализа.

 
Очаква се Турция да постигне увеличение от около 3% в производството на зеленчуци през 2017 г. в сравнение с миналата година. Най-голямо ще е увеличението при червения пипер (капия) с около 16% и доматите с 1,6%, като намаление може да има при зеления пипер с 3,2%.
 
Падането на забраната за износ на домати от Турция за Русия повиши цените на същите в самата Турция от около 0,9 US$/кг на дребно преди отмяната на забраната до 1,6 US$/кг. В следващите месеци цените ще продължат да растат, което ще засегне и българския пазар.