Американската компания doTERRA изгражда в Добруджа своята втора дестилерия за етерични масла в нашата страна, съобщи земеделското министерство.
 
 
Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов посети първата дестилерия на компанията - „Есетере“ в Добрич. В нея са инвестирани 12 млн. лева, съобщи генералният директор на „Есетере България“ Пламен Николов.
 
Дестилерията е най-голямата в региона и през лятото преработва основно лавандула - с до 8 зареждания в денонощието. През останалото време се извличат етерични масла от маточина, кориандър, чубрица, равнец, лайка, дафинов лист и други. Внасят се и стотици тонове тамян от Африка, главно от Африканския рог.
 
Тъй като суровината подлежи на съхранение, тя се дестилира извън активния сезон за лавандулата. Може да се преработва 12 месеца по 24 часа. В момента се изпробва инсталация за извличане на масло от сандалово масло, която след това ще бъде изнесена за Хавай. Цялата продукцията на „Есетере България“ се изнася за американската компания-майка doTERRA.