Този тип срещи са иновация в политиката, защото в предишните парламенти никой с никого не си говореше. Те са изключително полезни за уеднаквяване на позициите, коментира за Агри.БГ председателят на Българска асоциация "Биопродукти" (БАБ) Албена Симеонова, която бе в екипа на ДБО за преговорите в сектор „Земеделие“.

Гласувайте: Как оценявате преговорите за кабинет на тема “Земеделие”?

На първо място като набелязана цел тя посочи задължително налагане на тавани на плащанията. Какъв да бъде лимитът и дали да има намаляващи прагове, ще го реши следващото политическо ръководство на Министерството на земеделието заедно с Парламента. 

„Нямам нищо против зърнопроизводството, но средствата са изключително концентрирани в един сектор. Трябва коренна промяна на развитието на земеделието, справедливо разпределение на средствата и да се обърне сериозно внимание на тези сектори, които ние наричаме чувствителни, а те всъщност са ощетени“, смята Симеонова.

Според нея е нужно да се помогне на ощетените сектори, да се разработи специализирана програма за пчеларство, да се въведе екосистемна услуга опрашване, лозарството да стане приоритетен сектор. 

"И във връзка със Зелената сделка и Стратегията "От фермата до трапезата" трябва да се приоритизира биопроизводството в България", допълни браншовият представител.

Всичко по темата вижте тук

Другото направление, по което се работи, е българските производители да бъдат подпомогнати с пазарни инструменти – фермерски пазари във всяка област и община, тържища на няколко места в страната, къси вериги на доставки. Важни теми са също напояването, сезонните работници и заетостта в земеделието.

„Широко бе застъпена темата за горите. Доколкото разбирам, всички са на мнение, че те трябва да се отделят и да се обърне сериозно внимание на тяхното управление и инвентаризация“, обясни производителят.

Критиките на браншови представители, че на срещата не са присъствали агроексперти, Албена Симеонова коментира така:

„Аз какъв съм, това съм завършила. Александър Дунчев е агроексперт. Гергана Кабаиванова от ДБО е експерт по късите вериги и храните. По-голямата част от колегите от БСП си бяха абсолютни експерти. От ПП имаше специалист от БАБХ, който е професор. От ИТН има една дама, която се занимава с качеството на храните и е работила в ЕК. За мен много малко политически лица имаше. Не може да се каже, че нямаше експерти, напротив“, категорична е Симеонова.

Предложението за отделянето на БАБХ от МЗХГ е една от темите обаче, по която не се е стигнало до споразумение. Предстои втора подобна среща вероятно другата седмица, на която да се изгладят позициите по въпросите, по които не преговарящите не са постигнали консенсус.