Имаме възможност да изменяме целия Стратегическия план един път годишно.  Правилата са описани в Регламента, това не е импровизация на страните членки. 
Промени могат да се правят включително и по исканията на браншовите организации, които в последните седмици настояват за това.

ЕК одобри Стратегическия план на България за земеделие

Това каза пред БНР Светлана Боянова, съветник на министъра на земеделието и председател на Института за агростратегии и иновации.

Тя припомни, че вече в министерството се работи по такива промени, за да се види как адекватно да се коригират ставките. Това ще стане на база на т.нар. технологични карти. 

Боянова коментира и защо се наложи да се работи по промени на плана, дори още преди той да бъде одобрен.

“Държавата го е внесла февруари месец. Няма как да кажем: “Извинявайте, ние се объркахме. Това, което ви дадеохме февруари, не е това, което искаме”. Сега, когато е одобрен, вече можем да искаме корекции. По Регламент пише, че първото изменение трябва да бъде в годината след одобрението. В тази връзка, ние няма какво да чакаме да идва 2023-а, а просто започнахме работа, защото хората казаха, че не са били информирани за ставките и не ги намират за правилни. Ние трябваше да обърнем внимание на това, което ни се казва и да предприемем необходимите действия в рамките на възможното. Не можем да говорим какво ни се иска, на емоция. Трябва да следваме правилата”, отбеляза Боянова. 

По думите й е много важно да сме готови да внесем искането за тези промени, но трябва да сме наясно дали само това ще са промените или ще се правят и други. 

“Тъй като имаме право само на едно изменение през годината, трябва да видим кои точно ще са тези промени”,посочи Боянова и поясни нещо важно: “Ако се поискат промени през 2023-а, реално те ще важат от следващата кампания, т.е. 2024-а година”. Такива са правилата по директните плащания. 

При ПРСР нещата са други, обясни Светлана Боянова. “Там можем да поискаме изменения и на рикс на държавата да се започне ведна да се прилага”, поясни тя.

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg