Очакванията ни са да приберем около 500-550 кг/дка ечемик, като през миналата година количествата бяха в диапазона между 700-750 кг/дка. Състоянието на посевите в момента не е това, което един агроном иска. Това коментира за Фермер.БГ Борислав Попов, агроном в Ямболско.
 
 
По думите му състоянието на посевите варира от много добро до добро.
 
„Състоянието на културите лавира в зависимост от населените места и това къде колко дъжд е паднал. В Ямболско дъжд падна преди около една седмица, около 50 литра. Това обаче няма да окаже влияние на есенниците, а най-вече на пролетниците“, обясни агрономът.
 
Стартът на жътвата на ечемик в Ямболско бе даден в село Търнава, с традиционен ритуал по зажънване .Агрономът обясни, че тази година очакваните добиви са значително по-ниски.
 
„При ечемикът очакваме около 500-550 кг/дка, като през миналата година количествата бяха в диапазона между 700-750 кг/дка. Но климатичните условия оказаха сериозно влияние и то не само при нас, но и при всички колеги в страната“, добави той.
 
Резултатите няма да са много добри, предвид на това, че тази година в Ямболско имаше преовлажнена пролет, а след това 60 дни не падна и капка дъжд. Това от своя страна стресира културите. 
 
Цените на културите обаче запазват нивата си и дори имат повишаващ се тренд.
 
„Към момента  цените даже леко надхвърлят миналогодишните ценови нива. Ако трябва да кажем дали ще бъдат по-високи - да, с около 10-15 лв. на тон за пшеницата, а при ечемика може би с около 20 лв. на тон, като и тук отчитаме повишаващ се тренд“, коментира Теодор Тодоров, земеделски производител от Ямболско, който стопанисва и обработва около 22 хил. дка земя.