Шуменският район е земеделски и има нужда от агроспециалисти, но реализацията е затруднена, тъй като обстоятелствата са така сложени. Казваха едно време, че трябва всеки голям производител ще бъде задължен да сключи договор или да има такъв, но нищо от това не стана факт. Много неща се казват, но нищо не се прави. Това заяви за Фермер.БГ Галя Атанасова, бакалавър и магистър в специалност „Растителна защита“, а също така и собственик на агроаптека.

Академия за прецизно земеделие отваря врати в България


По думите й в наши дни нищо не се прави в земеделието, както и във всички останали сфери.

„Все още не е реализирано това решение, което беше взето преди време, че всички мероприятия трябва да бъдат съгласувани със специалисти. На запад има такава организация. Например един агроном и ветеринар има участък, за който отговаря. С него се съгласува пръскането и другите селскостопански дейности. Това обаче е държавна политика и не зависи от отделния човек“, каза още Атанасова.

Тя става агроном, за да може да се справя по-добре с управлението на агроаптеката. Изискванията са такива, че трябва да имаш образование по специалността, за да може да продаваш. Така преди няколко години изборът й се спира на Шуменския университет. 

„Записах да уча „Растителна защита“, защото притежавах агроаптека. Имахме много работа и поради натоварването, тъй като един човек не може да работи 12 часа, реших, че вместо да назначавам друг, може аз завърша специалността“, разказва настоящият агроном. „Аз имам бакалавърска степен „Зоотехника“, наясно съм с материи като биологията и химията. Растениевъдството и животновъдството имат доста сходни неща, дори се преплитат“, продължава разказа си Атанасова.

Така един ден тя решава да стане отново редовен студент. Отказва се от възможностите, които предлагат висшите учебни заведения в Пловдив и Стара Загора, тъй като са далеч и е работещ човек. 

Попитана дали е доволна от обучението по специалността, тя отговаря: „Определено. Разбира се, има какво да се иска, тъй като специалността е нова. Например има нужда от обновяване на материалната база. Времената са тежки и трудно стоят нещата с базата“.

Като собственик на агроаптека Атанасова успешно прилага получените знания на практика. В момента тя допринася за практическото обучение на студентите, следващи в Шуменския университет, като обучава стажанти.

Относно бъдещето на професията агроном тя казва, че младото поколение има надежди, че нещата ще се променят за добро.

Студентите, които идват да стажуват при мен, са обнадеждени и имат идеи за развитие, казва Атанасова.