Със сигурност цените на техниката се повишават и то заради екологичните изисквания, които регламентите на Европейския съюз налага. Търговците откровено заявяват, че това е нещо, с което всички, дори фермерите трябва да се примирят, защото в крайна сметка изискванията са с цел опазването на околната среда. 
 
 
През 2019 година предстои първата вълна от купените през 2008/2009 г. машини да достигне прага си на амортизация. Ако земеделските производители нямат правилото да инвестират на две-три години в нови машини, а да използват докрай техниката си, това означава, че би трябвало да има известен ръст в новите регистрации на машини в КТИ. От друга страна есента беше суха и все още съдбата на есенните култури не е ясна. Ако голяма част от тази реколта не успее да даде добри резултати, стопаните надали ще бързат да инвестират в нови машини.
 
За взаимовръзката между добивите и покупката на техника говори и земеделецът Иван Гочев: Всяка година лично аз инвестирам около 400-500 хиляди лева в иновативна техника.
 
Това пак е благодарение на добрите добиви, които изкарваме, на добрата селекция при семената и на добрата растителна защита. За да бъдем успешни обаче, трябва да работим и с добра техника, а това изисква вече сериозни вложения“.
От своя страна, колегата му Ангел Вукодинов разказва за плановете си и защо през миналата година не е купувал техника: „Първо в предходните години имахме доста инвестиции в машини, от друга страна миналата година вложихме пари в сгради и съоръжения.
 
Тази година, към момента имаме някаква идея, тя свързана с новите технологии, които се предлагат в последно време, но това е още много сурова идея. Дори тази година да не предприемем някаква инвестиция, най-вероятно за следващия сезон – 2019/2020 ще имаме нужда от няколко неща, които трябва да подновим или да разширим“, обяснява зърнопроизовдителят.
 
В същото време търговците и производителите са умерени в очакванията си. По-голямата част от тях очакват да се запазят нивата от 2018-а година.
 
„По данни на КТИ броят на нови регистрирани трактори за 2018 е 1310 спрямо 1340 през 2017, което е на практика същото ниво. Очаквам през 2019 година нивата да се запазят и е възможно леко повишаване, но това много зависи от качеството на продукцията, добивите и изкупните цени. При зърнокомбайните има известен ръст, но той не е особено впечатляващ още повече на фона на общия брой зърнокомбайни, работещи в страната, които са над 7000!
 
Зърнокомбайнът, за разлика от трактора, е машина, която работи много кратко време през годината – между няколко седмици до 2 месеца максимум, ако се натовари с повече култури. При такава машина от ключово значение е производителността, експлоатационните разходи и икономиите, които може да реализира“, коментира управителят на Интерагри Даниел Минев.
 
Според инж. Рашид Узунов от Раломекс тенденцията в търсенето на комбинирани машини за почвообработка ще се запази и дори ще се увеличи, тъй като фермерите все повече засилват предпочитанията си в минимизирането на обработката на земята.
 
 
 
Мисля, че ще запазим нивата от 2018-а година, лаконично твърди Симеон Симеонов от Машио Гаспардо, а Найден Йосифов от Металаогро допълва: „Ще има превес на пазара на  комбайни втора употреба за България. За хедерите смятам, че ще се запази тенденцията да се купуват нови. Очакваме италианските производители на хедери да продължат да намаляват цените за България и Румъния като запазят сегашните си гаранции, които са с 2-3 години по-кратки от гаранциите от нашите“.
 
Проблемът с липса на работна ръка ще се задълбочава, за това тенденциите ще съм към търсене нависоко технологични решения, качествена техника с повече автоматизация на процесите и качествен сервиз. Това пък е мнението на Николай Стефчов от Агритоп.
Според него се усеща повишаване на изискванията на клиентите в търсене на доставчици, които да имат ресурса правилно да внедряват и следят за правилната експлоатация машините и оборудването.
 
 
Конкуренцията между търговците със сигурност е голяма. „Вече не е достатъчно да се предлага само машина, но и допълнителни услуги, свързани с нейната експлоатация и надеждност. Ако няма програми, които да субсидират покупката на определен тип техника, не очакваме промяна в пазара.
 
Старият машинен парк подлежи на промяна и ще се действа в тази насока. Промяната в собствеността на земята в някои региони може леко да раздвижи пазара на техника, но като цяло типа на техниката ще остане непроменен. Предстоят няколко големи международни изложения на селскостопанска техника и те ще покажат тенденциите в машиностроенето. Възможно е да има
изненади...“, заключва Елисавета Маркова от Варекс.
 
Иначе, 65 процента от участниците в специалното проучване на Трактор.БГ са посочили, че през 2019- а година ще купуват нова техника. От тези потенциални инвеститори в техника, 64,5 на сто планират да вложат парите си в инвентар, 47 процента ще купят нов трактор, а 12 на сто – нов комбайн, сочат данните от проучването.
 
Тези, които ще вложат пари в употребявана техника са 52,6% и като причина болшинството от тях посочват, че не разполагат с финанси са нова техника. Като употребяван прикачен инвентар е посочен като инвестиция от 65% от участниците в изследването.
В крайна сметка, водещи критерии при избора на земеделска техника за българските фермери са на първо място качеството (много важно за над 40% от респондентите) и цената (за 37,%).