Договарянето на земя под наем и надпреварата за най-атрактивните парцели вече започна. Фермери и арендатори се оглеждат за добра земя в цялата страна, коментират експерти в бранша. Тази година в кампанията по отдаване прави впечатление новия модел на договаряне. Вместо пряко да се преговаря със земеделците, крупните собственици на ниви избраха друг подход.

 

Например компанията за управление на земя Агрион организира  търгове с тайно наддаване, в които пазарът да определи реалната цена за управление за всеки имот, става ясно от сайта на дружеството. „Внедряваме най-добрите търговски практики за управление на поземлени активи. Организирали сме така процедурата, че тя да е максимално улеснена и да гарантира равно начало, честни и прозрачни условия и най-вече справедлив избор.

 

Никой няма да се ползва с преимущество в рамките на търга, а ще зависи от условията, които предложи кандидатът.Така всеки, който има интерес да се занимава със земеделие, ще може да се включи”, коментираха от компанията. За всеки от парцелите ще се търсят поне по три оферти, за да се гарантира конкурентният принцип и реално да се види какво могат да си позволят да отделят като рентно плащане, допълват от компанията. Документи за участие в търговете на Агрион се приемат до 28 април 2016 г. във всички офиси на дружеството в цялата.

 

„С принципа на търговете, при една прозрачна процедура, бихме искали да дадем шанс и на по-дребните арендатори, на младите фермери, на всички, които искат да разширят стопанствата си или да влязат в нови землища”, разказват експертите. Виждаме , че с новите възможности за финансиране по линия на европейските фондове - и през субсидиите на площ и през проектите в рамките на Програмата за развитие на селските райони - земеделието се очертава като един от секторите с потенциал за растеж и привлича все по-голям интерес и  тепърва конкуренцията за атрактивни парцели ще се увеличава.

 

Информация за условията за провеждане на търговете  и за конкретните земеделски масиви се предоставя безплатно в офисите на Агрион.