С призив „Спри токсичната ГМО царевица“ български земеделски и екологични организации призовават евродепутатите да не приемат разрешаването на отглеждане на нова генно-модифицирана царевица. Утре, 6 ноември, Европейската комисия (ЕК) ще обсъжда дали да изпрати на Съвета на министрите за окончателно решение разрешаването на генетично модифицираната царевица 1507, собственост на мултинационалната биотехнологична компания Pioneer за отглеждане в ЕС. По този повод коалиция от екологични, земеделски и потребителски организации вече призоваха ЕК да отхвърли плановете си да разреши за отглеждане новата генетично модифицирана царевица в Европа, като разпространи писмо до всеки комисар, съобщи за Фермер.БГ Албена Симеонова, биопроизводител и член на УС на Българска асоциация „Биопродукти“.

 

[news]

 

Биопроизводители и природозащитници са изпратили писмо на еврокомисар Кристалина Георгиева. „На 6-ти ноември Вие и Вашите колеги комисари ще представите на Съвета препоръка относно това дали Съветът да одобри или не отглеждането на генетично модифицирана царевица 1507, притежание на Pioneer Hi-Bred International. През септември, в следствие на дело, заведено от Pioneer по отношение на тази ГМО царевица, Общият съд на Европейския съюз постанови, че Европейската комисия се намира в нарушение на Европейското законодатество на процедурно основание.

 

Важно е да се отбележи фактът, че в постановлението на Съда никъде не се посочва или предлага Комисията да се задължи да узакони генно модифицираната култура. Комисията се задължава единствено да вземе решение дали отглеждането на тази култура трябва да бъде узаконено. Молим Комисията да направи точно и само това. На базата на следните научни, политически и законови причини, Ви подканваме да вземете решение срещу узаконяване на отглеждането на ГМО царевица 1507, пише в писмото, подписано от десетки организации.

 

Албена Симеонова поясни, че въпросната ГМ царевица има две характеристики - създава собствени пестициди и е резистентна към определени хербициди (амониев глуфозинат). Според законите на ЕС и двете характеристики трябва да бъдат подложени на оценка на риска. Към сегашния момент обаче Европейската агенция за безопасност на храните (ЕАБХ) не е извършила изискваната оценка, свързана с характеристиката резистентност към хербициди, с което е в явно нарушение на законовите изисквания на ЕС. В допълнение, оценката на риска, извършена от ЕАБХ по отношение на характеристиката създаване на пестициди, изтъква поредица въздействия на токсина върху нецелеви организми, като дневни пеперуди, молци и нощни пеперуди. ЕАБХ също признава липсата на убедителни научни данни за други опрашители, като пчелите, които могат да бъдат негативно повлияни от токсина, отделян от ГМ културата.

 

„Мнозинството европейски консуматори, значителен брой консуматорски кооперативи и други частни търговци отхвърлят ГМ културите. Това се дължи на доказателства за рисковете от тези култури, както и липсата на реални ползи от тях. Скорошни научни изследвания за пореден път показват, че ГМ културите не увеличават добива, нито пък са устойчиви на крайни климатични условия, като суша и наводнения. Също така, те не предоставят решения за други земеделски проблеми, като деградация на почвата, нито за замърсяването на почвата и водата“, пише още в писмото на биопроизводители и еколози.

 

В сряда Албена Симеонова и ръководството на Европейската група на Международната федерация на движенията за биологично земеделие (IFOAM) имат среща с комисаря по земеделие и развитие на селските райони Дачиан Чолош.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!