Китай съобщи, че от август 2018 г. в страната са регистрирани 111 огнища на африканска чума по свинете (АЧС) в 28 провинции и региони. Съгласно доклад на Reuters до този момент са умъртвени около 1 млн. свине в опит да бъде контролирано разпространението на болестта, пише kazakh-zerno.kz.

Какво се случва с чумата по свинете в Румъния?

По данни на Министерство на земеделието на Китай през януари поголовието от свине в страната е намаляло с 13% в сравнение със същия месец година по-рано, а количеството на свинете-майки е намаляло с 15% за същия период.

Тези данни говорят за сериозен удар върху свиневъдния сектор на Китай, довел до намаляване на броя на свинете и понижаване на търсенето на фуражна соя на фона на огромните й запаси в цял свят.

По думите на министъра на земеделието на САЩ Сони Пердю Китай се е ангажирал да купи от тях допълнителни соеви бобчета на стойност 10 млн. долара. Пекин също така предложи на американците да купува още земеделска продукция на стойност над 30 млрд. долара на година в рамките на търговската сделка.

През 2017 г. САЩ изнесоха зърно и соя за 40 млрд. долара, от които на Китай се падат 15 млрд. долара. Ако Пекин задели допълнителни 30 млрд. долара, както бе съобщено, то разходите за този износ ще бъдат три пъти по-големи, отколкото предишните 15,5 млрд. долара.

Митническите данни показват, че вносът в Китай на американска соя през последните месеци намалява. Миналата година той достигна най-ниското ниво от 10 години насам.

През 2018 г. Китай купи от САЩ 16,64 млн. тона соя, което е с 49% по-малко от година по-рано, сочат данните на Bloomberg, базирани на митническите данни. В същото време вносът от Бразилия, най-големия доставчик на Китай, възлиза на 66,1 млн. тона, което е с 30% повече, сравнено с 2017 г.

Митническите данни показват още, че вносът на соя през февруари 2019 г. е намалял до най-ниското месечно ниво от 4 години насам – той е със 17% по-нисък спрямо година по-рано. Това се дължи отчасти на по-високите тарифи върху американската соя.