Жътвата на маслодаен слънчоглед в област Видин започна в края на миналата седмица в района на Брегово и Ново село, сега започва жътвата и в по-високите полета в общините Грамада, Димово и Маклреш, съобщи Жечко Андрейнски, член на УС на Асоциацията на земеделските производители, цитиран от радио „Фокус“ - Видин.

 

Добивите, които се очакват, са между 220 и 250 кг/дка при 9% влага. Според Андрейнски при положение, че повече от два месеца не е валял дъжд добивите са сравнително задоволителни. Изкупните цени тази година са с 60% по-ниски от миналогодишните, заяви земеделският производител. Той посочи, че тази година изкупната цена в началото на жътвата за тон слънчоглед е 480 лв., като през 2012 година изкупната цена е било 900 лв./тон.

 

„Царевицата през миналата година тръгна много добре, както и слънчогледа, но поради липсата на дъждове се очакват ниски добиви. 200 – 220 лв./тон е предполагаемата изкупна цена на царевицата”, обясни Андрейнски. Жечко Андрейнски посочи, че жътвата на слънчогледа е в началото и тепърва предстои да се отчитат резултатите от нея.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!