При отглеждането на царевица не бива да забравяте да осъществявате редовен мониторинг на посевите. Какви визуални подсказки говорят за проблем с подхранването?

Глобалното затопляне застрашава зеленчуците


1. Дефицит на азот

Дефицитът на азот стимулира пожълтяването на царевичното растение, което започва от края на листата в началото на сезона, а след това недостигът на елемента се проявява и по по-старите листа, информира agroxxi.ru.

Царевицата често показва признаци, аналогични на дефицита на азот, когато се намира в твърде влажни или твърде засушливи условия. Стресът ограничава функцията на кореновата система.

2. Дефицит на фосфор

Дефицитът му особено ясно се проявява при младите растения във вид на окраска на листата във виолетово. В повечето случаи има временен характер.

3. Дефицит на калий

Недостигът на калий често се опитва да имитира дефицит на азот. Не се лъжете. В дадения случай пожълтяването започва от края на листата и се простира до основата по външната страна на долните листа. Листата стават жълти и кафяви.

4. Дефицит на сяра

Ако вашите царевични насаждения изглеждат така, сякаш са с раирани костюми, то по всяка вероятност имате проблем, наречен дефицит на сяра.

Жълтият ивичест рисунък по младите листа не е повод за паника. Дефицитът на сяра най-често се проявява в началото на сезона, когато земята е още студена. Щом почвата се затопли, дефицитът от само себе си ще изчезне.

5. Дефицит на цинк

Може да объркате недостига на цинк при царевицата с ниското ниво на сяра заради признака „райе“. В дадения случай типичната симптоматика е широка бяла ивица по двете страни от средата, която се простира до края на листа.