Жътвата на пшеница в област Бургас завършва. Близо 700 хиляди декара бяха засети с пшеница в региона, информират от Областна дирекция „Земеделие“. По данни от оперативната инфромация на агростатистиката средният добив от пшеница е 387 кг/дка.

 

Добивите тази година са малко по-високи в сравнение с миналата стопанска година, когато в Бургаско жъвата на пшеница е приключила със среден добив от 374 кг/дка. Близо 1 млн. дка са есенниците в областта. Средният добив от ечемик тази година е 362 кг/дка.

 

Експерти от дирекцията обобщават, че жътвената кампания 2014 протича при изключително тежки и неблагоприятни агроклиматични условия. Значително са повишени разходите за производство на зърно, тъй като земеделските производители са провеждали извънредни растителнозащитни мероприятия за борба с болести и неприятели заради дъждовете.

 

По данни на дирекция „Земеделие“ състоянието на посевите със слънчоглед са в много добро състояние. Приблизително 450 хиляди декара са засети с маслодаен слънчоглед в Бургаско. Земеделските производители очакват добри добиви от слънчоглед.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!