През първия месец на 2017 година износът на пресни зеленчуци бележи ръст от 27,5% на годишна база - до 1,7 хил. тона. Това стана ясно по данни на Националния статистически институт (НСИ), обработени от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).
 
 
Износът на пресни плодове намалява с 2% и през януари 2017 година са изнесени  4 хил. тона.
 
Най-значителен принос за увеличение на общия износ на пресни зеленчуци в рамките на периода има ръстът на експорта на домати – с 247 тона или 74,6%, следван от този при краставиците и корнишоните, пиперките, зелето, тиквите и патладжаните – с между 38,1% при краставиците и над два пъти при патладжаните. 
 
 
Износът на чесън, лук, моркови и репи, картофи и гъби намалява с между 29,8% и 98,9%, като най- чувствителен спад е налице при гъбите.
 
Отчетеният износ на пресни плодове през първия месец на 2017 година представлява основно реекспорт на продукти, които не са произведени в България, като цитрусови плодове, банани, киви и др. 
 
 
В сравнение със същия месец на 2016 година се наблюдава съществено намаление на износа на черупкови плодове, ябълки, сливи, грозде и ягоди – от 34,3% до 73,9%. За разлика от миналата година, през месец януари 2017 г. не е отчетен износ на пъпеши, круши и малини. Същевременно, износът на дюли, кайсии и боровинки нараства с между два и седемдесет пъти, най-значително при боровинките.