В световен план до 25% от продуктите за растителна защита са фалшифицирани. И дребните, и едрите земеделски производители все повече страдат от подправената продукция, съобщава порталът AgroPortal.ua.

Експерти твърдят: От царевица ще се печели и през 2019-а

Тези цифри бяха оповестени по време на конференцията GRABLI от Михаил Малков, консултант от FAO (Организация по прехрана и земеделие).

Експертът вижда решение на проблема в обединяването на фермерите. По думите му това ще позволи да се хармонизира сеитбооборота, да се понижат последствията от обработването на земята и съвместно да се купуват лицензирани агрохимикати на по-ниска цена.

Малков даде пример с украинския пазар за агрохимикати. Там въпросът е сложен. Няма регулиране на вноса на вещества, което позволява всеки да внася каквото си реши. Освен това онлайн продажбата на пестициди и продукти за растителна защита не попада под контрола на властите.

Според изследване на FAO над 40% от дребните и средните земеделски производители купуват агрохимикати онлайн. За какви лицензирани продукти може да става дума в тази ситуация, пита Малков.

Експертът допълва, че празните контейнери от пестициди много фермери впоследствие продават. Така брандирани контейнери и други съдове стигат до хора, които не ги използват за правене на туршии, а за пълнене с фалшиви продукти за растителна защита или такива с изтекъл срок на годност.