Посрещнахме 2018 г. с големи надежди за добра реколта , но  се получи така че 2018 г. не бе една от най-добрите години за родното зеленчукопроизводство. Така изпълнителният директор на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) – Атанас Кунчев резюмира 2018 г. дни преди края й.
 
 

Реколтата и очакванията

 
Въпреки големите очаквания, времето изигра лоша шега и на зеленчукопроизводителите.
 
„Годината наистина не беше една от най-добрите за родните производители. Наблюдаваме спад в реколтата на почти всички видове зеленчуци през тази година спрямо 2017.
 
Ние си бяхме заложили високи цели за 2018 г., но те за жалост не се оправдаха, даже напротив – срещнахме доста трудности, особено с климатичните условия през годината“, обясни Кунчев за Фермер.БГ.
 

Климатичните условия

 
Времето в цяла Европа повлия негативно на зеленчукопроизводството. Това се видя особено при лука и картофите. Там цената достигна своя пик в края на 2018, като се оказа по-висока от миналата година. Тенденциите са това равнище да се запази и през следващия месец. Какво обаче беше положението в България?
 
„У нас още от януари-февруари се видя, че през новата година няма да ни бъде много лесно. Вместо януари и февруари да падне сняг той дойде чак през месец март и то за кратко, което пък благоприятства развитието на вредители, с които борбата бе ожесточена. През лятото много често се шегувахме, че е валяло „само 2 пъти“ – единият път в продължение на един месец, а вторият – в продължение на месец и половина. Но  пък лошото време ни даде възможност да  осъществим износ основно на краставици и домати през третото тримесечие на годината“, каза фермерът.
 

Качеството на реколтата

 
Атанас Кунчев е категоричен, че родните продукти не отстъпват на европейските.
 
„Проблемът идвам оттам, че в другите европейски страни се държи много на сертификацията на продукта. В България сме по-назад в това, а не в качеството на зеленчуците ни. За това тази година един от приоритетите ни бе сертифицирането на помощ по стандарта Glogal G.A.P. Радостното е, че ресорното ведомство откликна на това наше искане и от 2019 г. очакваме започването на новата държавна помощ, която поне частично ще реши проблемите на малките и средните стопанства. За жалост проблемите пред нашия сектор са се натрупвали с години и ще трябва време, за да можем асоциациите, заедно с Министерството на земеделието, храните и горите да решим поне по-голямата част от тях“, смята той.
 

Цените

 
„В ценово отношение, като изключим лука и картофите, няма голяма динамика спрямо миналата година. Краставиците през лятото не успяха да задържат цена, но това е така поради естеството им на отглеждане в България. Дългоплодни краставици на полето почти не се отглеждат, само в оранжерии. 
 
При пиперът цената е леко по-ниска от 2017 г. При доматите за прясна консумация се вижда, че българските фермери започват да залагат предимно на розови домати, тъй като е непосилно за нас с този внос да сме конкурентоспособни спрямо червения домат. И от тук може да идва малко по-висока цена, но тя е за сметка на добива“, коментира производителят.
 
Въпреки трудностите и перипетиите пред които всяка година зеленчукопроизводителите са изправени, Атанас Кунчев остава оптимист за предстоящата 2019 г.
 
„За Новата година пожелавам на себе си и на всички колеги крепко здраве и благоденствие“.