От Земеделското министерство съобщиха за БНТ, че през новия програмен период на селскостопанската политика на ЕС, се очаква средствата за България да нарастнат от 5,4 на 5,6 милиарда евро.

Мнение за директните плащания: неефикасни, неефективни и несправедливи

Причината за това е очакваното сближаване на размера на субсидиите между старите и новите страни-членки през следващите години.

Досега субсидиите за българското земеделие бяха сравнително ниски, но в рамките на новата селскостопанска политика България очаква леко увеличение на бюджета за земеделие.

Другият приоритет на Земеделското министерство е обвързаната подкрепа, най-вече за секторите "Животновъдство" и "Плодове и зеленчуци, която според министър Танева трябва да бъде запазена и дори увеличена в новата ОСП.

В тези два сектора работят 38,5 процента от всички заети в селското стопанство у нас, разпределени в предимно малки и средни стопанства. Това означава, че ако се намали финансовото им подпомагане, те няма да бъдат конкурентноспособни за пазара.

Все още се обсъжда и дали да има таван на плащанията за декар обработваема площ. България поддържа позицията, че всяка страна доброволно трябва да решава дали да поставя лимит. Браншовите организации смятат, че не трябва да допускаме намаляване на тавана, защото това ще се отрази пагубно на земеделието.

Десислава Танева увери, че като цяло България е готова с позицията си за бъдещата селскостопанска политика и е в ритъм с европейския дебат по нея.

На предстоящата "Зелена седмица" в Берлин предстоят срещи на земеделския министър Танева с нейни колеги като продължение от дебата за правилата на новата селскостопанска политика.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.