150-160 лв. са били през 2013 г. разходите на декар обработваема земя по данни на Регионалния съюз на земеделските кооперации в Свищов -„Дунав 2000”. „Увеличените разходи на декар площ и ниските изкупни цени на зърното удариха земеделските стопани през 2013 година”, заяви Игнат Ангелов, председател на „Дунав 2000”, цитиран от радио „Фокус“.

 

По думите на Ангелов, като неблагоприятна тенденция за земеделските стопани през тази година е било повишаването на цените на основните продукти за производство – торове, семена, препарати, течни горива, амортизации и др. Но освен от високите цени, в същото време през тази година земеделските производители са били ударени и от ниските изкупни цени на зърното.

 

По думите на Игнат Ангелов по-ниските с 30-40% цени дори и при високи добиви водят до загуби при основните култури като пшеница и царевица. Ангелов обясни, че е световна тенденция намаляването на изкупните цени на зърното заради повишеното производство. Той обаче подчерта, че на западните пазари това намаление е от 6 до 10%, а в България - намалението е 30-40%.

 

''Това поставя под съмнение бъдещето нормално развитие на зърненото производство, за което са необходими много сериозни мерки от страна на държавата и на обществото. Ако искаме ли да потребяваме три пъти на ден земеделска продукция – хляб, месо, мляко, плодове и зеленчуци, то ние трябва да насърчаваме, да субсидираме, да осигуряваме производството на аграрна продукция'', заяви Игнат Ангелов.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!