Наетите на трудов договор в отрасъла на земеделието в България са само 10% от общо заетите, които са над 600 000. Стряскащите данни съобщи председателят на Федерацията на независимите синдикати от земеделието Светла Василева, цитирана от dariknews.bg.
 
 
Организацията провежда семинар днес в Пловдив, на който се обсъждат мерките против недекларирания труд в земеделието. Целта е да бъде формулиран общ документ за противодействие и превенция за справяне с т.нар. „съвременно робство“.
 
„По данни на НОИ сключените трудови договори в отрасъла за 2017 г. са 63 000, но само 57 000 от тях работят на пълен работен ден. Целта на семинара е да разработи ситуационен анализ на заетостта в земеделието, който е иновативен за България заради различните гледни точки на изследване на недекларирания труд у нас“, каза  Василева.
 
Участници във форума са президентът на КНСБ Пламен Димитров, генералният секретар на Европейската федерация на синдикатите от земеделие, храни и туризъм Арнд Спан, народни представители, евродепутати, представители от Главна инспекция по труда и Национална агенция за приходите, неправителствени организации, експерти и синдикалисти от Италия, Австрия, Германия, Белгия, Чехия, Македония, Сърбия и България.