В землището на село Правище, област Пловдив. В пшеницата си земеделският производител Емил Пелтеков е приложил различни схеми за подхранване с продукти на Агрополихим АД. 

Земеделецът е преминал преди три години към използването на течен азот, заради многото предимства, които дава тази технология - особено в засушлив регион като Пловдивско. 

Пелтеков разказа за схемата, която е приложена на полето пред камерата ни. 
“Това е продължение на опита, който правим с Агрополихим АД. Качеството на зърното е много високо, което аз отдавам на факта, че използваме UAN. Движим се между 13 и 14 процента протеин и 28 процента е глутена”, обясни фермерът, който работи с Агрополихим АД от пет години, като от три Пелтеков използва UAN на полетата си.

“Ние вече не използваме друга форма на азота освен течна и използваме UAN със сяра. Причината за това е, че всички анализи при нас показват, че сярата е изключително ниска - между 5 и 10 пъти под необходимата норма за развитието на растението. Което прави UAN+S нашия тор. Прилагаме го 3-4 до 5 пъти, в зависимост от влагата, която имаме”, сподели Пелтеков.  

Не съм спирал да препоръчвам употребата на UAN, добави фермерът. Какво още каза той - вижте във видеото. 

Повече информация за всички продукти на Агрополихим АД може да откриете на сайта на компанията – agropolychim.bg.