Протестите на земеделските производители от всички сектори продължават и днес, вторник - 19 септември. Производителите в момента се намират в Долни Боргов.

Четете още: Протест на земеделските производители в цялата страна

Снощи на брифинг председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов коментира:

"Машини на протестиращите земеделски производители са тръгнали към София, част от тях вече са на Владая, други се приближават към столицата към северните райони на столицата", каза Проданов.

Агри.БГ следи протестът на производителите отблизо ТУК.

На въпрос защо се стигна дотук, Георги Радев от НАЗ коментира за Агри.БГ:

"Тук сме целият земеделски бранш и сме всичките терористи, заедно с терористичната техника, с която си гледаме животните, трайните насаждения и земята. Тук сме, защото се оказа, че има хора в правителството, които въобще не разбират от земеделие и въпреки това говорят за него. Това е недопустимо държание към един народ, който си изкарва прехраната с много труд", каза той.

Цветан Берберов от НАЗ коментира:

"Излязохме на този мирен протест, за да покажем, че съществуваме. Беше казано, че няма такъв сектор "Земеделие". Ние искаме да покажем, да бъдем чути и видяни, че ние съществуваме. Все още сме тук, че работим, че произвеждаме храна и благата. Ние сме тук, искаме да работим.", каза той.

Протестът на земеделците по часове:

10.30 ч. 

"Утре, 20 септември, между 05 и 07 часа сутринта на бул. Тодор Александров в София, фермерите имат разрешение да влязат с тежката си техника", това коментира за Агри.БГ Симеон Караколев от НОКА и БАК минути след срещата в Столичната община. 

Машините ще бъдат спрени и на булевардите Княгиня Мария Луиза и Христо Ботев в София.

11.00 ч.

Земеделците получиха разрешение за протест на 20 септември в центъра на София. Ограничението обаче е следното - допустими са до 80 тежкотоварни машини с определени конски сили.

11.30 ч.

Към 14 часа днес (19 септември) фермерите тръгват със своите коли и автобуси към триъгълника на властта в София. Превозните средства ще бъдат спирани на площада Александър Невски и оттам на Ларгото. Земеделците ще изчакат приключването на протеста на синдикатите и след това вероятно ще заемат тяхното място пред Министерския съвет.

11.46 ч.

Представителите на Инициативния комитет коментираха актуалната ситуация и развитието на протеста. Те призоваха земеделският министър Кирил Вътев, премиерът Николай Денков и председателят на Комисията по земеделие Десислава Танева да отидат на протеста на производителите в Долни Богров.

Радостина Жекова от НАЗ и Мария Степанчева от Асоциация на биволовъдите в България ще бъдат преговарящите с управляващите. 

12.00 ч.
Земеделският министър Кирил Вътев официално потвърди, че пътува към протеста.

12.12 ч.
Премиерът Николай Денков отправи покана за среща с производителите в 15.00 ч. в Министерския съвет.

12.40 ч.
Фермерите са в очакване на земеделския министър Кирил Вътев. Очаква се производителите да покажат недоволството си от политиката и като разливат мляко.

След разговори със земеделския министър, медиаторите (Мария Степанчева и Радостина Жекова), ще се насочат заедно с протестиращите към Министерския съвет. 

Десислава Танева също очаква производителите в София.

12.54 ч.
Фермерите са на шосето, но пътят край сборния им пункт на Ботевградско шосе в района на Долни Богров, не е блокиран. 

12.58 ч.
Земеделският министър Кирил Вътев пристигна при земеделците.

13.23 ч. 
Министър Вътев обяви, че в 15.00 ч. фермерите са поканени на среща при премиера Николай Денков, заедно с финансовия министър Асен Василев и председателя на Комисията по земеделие Десислава Танева. 

15.15 ч. 
Част от фермерите пристигнаха в центъра на София пред Министерския съвет. Други все още пътуват.

15.30 ч.
Представители на протестиращите фермери тръгнаха към срещата с премиера Николай Денков, финансовия министър Асен Василев и председателя на Комисията по земеделие Десислава Танева.

15.34 ч.
Представители на инициативния комитет чакат да ги пуснат на срещата, анонсирана за 15.30 часа. Междувременно миньорите все още протестират. А фермерите са се събрали пред сградата на Българска народна банка.

15.45 ч.
Част от Инициативния комитет и производители влязоха на среща с премиера Николай Денков, финансовия министър Асен Василев и председателя на Комисията по земеделие Десислава Танева.