От 22 ноември до 5 декември 2022 г. се приемат заявления за подпомагане по подмярка 22.1 „Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани, които са особено засегнати от последиците от руското нашествие в Украйна“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.

В този прием бяха включени и производителите на слънчоглед, които претърпяха сериозни проблеми заради вноса на зърно от Украйна. 

Вижте кой е допустим да кандидатства и какви са ставките за помощта по сектори 

Попитахме представители на сектора, доволни ли са от възможността за помощ. 

Факт е, че от началото на приема всеки трети получав отказ. Ние сме изненадани от това, което въобще стартира, без да бъде обсъдено с нас, и се оказа, че всеки трети колега няма да получи подпомагане по тази линия. Това каза за Агри.БГ Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите и член на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите. 

Причините за тези откази, според нея, са цинични.  

“Една от тях е, че ако фирмата е създадена през 2022-а година, насяла е слънчоглед, тя на практика търпи поражения от ситуацията, която е в международен аспект поради войната в Украйна, но не подлежи на подпомагане. 

Другият огромен цинизъм е, че са взети за референтни две години, които са безумни - това са 2020-а и 2021-а година, които нямат нищо общо с 2022-а година”, каза Жекова. 

И освен това - подпомага се годината, в която има засят най-малко слънчоглед, коментира зърнопроизводителят.

Според нея малките производители, които законово имат право да не прилагат диверсификация на културите, напълно са изключени от помощта. 

“Малките са тотално изключени от това подпомагане, така че рефренът дайте да помогнем на малките приключи. 
Ако един колега през 2020-а е сял царевица, а 2021-а е сял слънчоглед, той също няма да получи подпомагане”, обясни Жекова и добави:  

“Тази помощ е по-скоро празни приказки, а и тези пари ще бъдат обложени и с данъци”. 

Според нея е имало други начини, чрез които да се подпомогне сектора заради условията, с които се налага да се справят. 

“Можеше да ни бъде помогнато през торовете, през горивата. 
Можеше да ни помогнат, без да правят такова сито и без да унищожават хора, които по никакъв начин не са виновни за дискриминацията, която е в момента”, обобщи Жекова. 

Какво още си казахме с Радостина Жекова, вижте във видеото.