Цветан Цеков съвсем естествено заслужи наградата в категория „ESG ферма на 2024“в конкурса AGRI AWARDS 2024, организиран от Forbes България и Агри.БГ. Вече десетки години той развива биологичното си стопанство, а продуктите на „Яблена натура“ достигат до стотици хиляди клиенти в Европа и Азия. 

Заради сушата: Житата са започнали да класят, рапицата е прецъфтяла и изсъхнала

 

Екипът на Агри.БГ посети Цветан Цеков и неговия син Марк в ботевградското село Радотина, където се намират биологичните градини и производствената база на компанията. За хората, деформирани от градския шум и суета, времето прекарано в цъфналите градини е истински лек за душата и тялото. Цветан и Марк, които също се наслаждават на разцъфтелите ябълки, виждат в побелелите дървета потенциал и залог за успешна година. 

„Бих искал да кажа, че се чувствам изключително горд от наградата. Това е оценка за цялата работа и цялостното ми експониране на биологичната идея, и че в крайна сметка това се чувства, вижда се и се забелязва. Освен че тази награда е първата, която се връчва в нашата държава, това е част от трасирането на пътя, който е изключително важен за утвърждаването на зелените политики, на биологичното производство и че моделите, които създадохме за биологично производство, могат да бъдат отправна точка и път за развитие на биологичното земеделие. Така че съм изключително удовлетворен, щастлив и радостен, че началото на тези призове започват именно от моята персона и от това, което съм създал“, каза фермерът. 

Примерът на Цветан Цеков служи за вдъхновение на много други производители на български плодове и зеленчуци, които често са притиснати от трудната пазарна среда, в която работят. Той е убеден, че производството на чиста храна е свързано с бъдещето развитие на човечеството и освен чиста, тя трябва да бъде отгледана по естествен натурален начин. 

Стопанството на „Яблена натура“ е разположено върху 220 хектара. За последните 25 години, Цеков е успял да надгради в няколко посоки. Основната концентрация е в производството над 10 сорта биологични ябълки.  Освен това се отглеждат 8 сорта биологични круши, един сорт биологични вишни и 3 сорта десертни сливи.
Отскоро се е насочил и към високопланинското производство на боровинки. Освен това смята да разшири портфолиото на компанията и с биологично производство на зеленчуци, които към момента отглежда само за лични нужди. 

Вече няколко години от „Яблена Натура“ развиват своята дейност не само за свежия пазар, но интересите им са насочени и към преработката на биологични плодове. Цветан Цеков е убеден, че винаги има какво да се надгражда. 

„Във всяко производство трябва да има добавена стойност към това, което произвеждаме. Освен към фреш пазара, сме се насочили и към преработката, която е задължителна, тъй като има много продукция, която отпада и не отговаря на необходимото качество за пазара. Нашата посока и развитие - вече работим в изграждането на преработвателно предприятие за няколко компилации от плодови сокове. Също така предстои изграждането на производствена база за напитки от естествени ферменти, които дори ще бъдат с лечебен характер“, споделя биопроизводителят. 

Как да свалим себестойността в земеделското производство чрез устойчиви практики?

 

В компанията работят активно и за внедряване на технологии за по-оптимизирана обработка на градините. През тази година в площите ще влязат 6 роботизирани самостоятелни самоходни косачки. Предстои изграждането на флотилии от дронове.

 „Яблена натура“ е най-големият производител на биологични ябълки на Балканите и нейните продукти достигат до стотици хиляди потребители. Пазарите ѝ отдавна надхвърлят границите не само на държавата, но и на континента. 

„Нашите плодове са стигали до най-високите и най-сериозните пазари в Азия, в Европа, в много европейски държави. Работим с брандовете на големи търговски вериги, достигаме до стотици хиляди български деца чрез различни промоционални програми и схеми, с които от нас се закупуват биологични продукти. Работим и развиваме пазарите, така че да ни има навсякъде и постоянно“, разказва още Цветан Цеков за резултатите от труда, който упорито полага 25 години.