Добри практики при биологичното и интегрирано отглеждане на малини и ягодоплодни представи Божидар Петков - председател на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я), по време на уебинар, организиран от Националната служба за съвети в земеделието.

Слушайте в AgriПодкаст: Ще оправим ли БАБХ, ако я пратим на Луната?

“В световен мащаб има срив на доставките, както и лавинообразен ръст на торове и препарати. А основната цел на добрите земеделски практики е да се употребяват пестициди само в краен случай, когато всички други методи са изчерпани. Всъщност колкото по-малко се борим с природата, толкова по-големи ще са печалбите”, обясни Петков по време на събитието.

Експертът даде и редица примери.

“Например, ако засадим малини на правилното място, няма да се борим с природата - да отводняваме. Ако е мочурливо, няма да торим много, ако почвата е чернозем, а не неплодородна - глинеста, например. И още - няма да засенчваме, ако склона е северен. Затова всички разходи за защита или борба с природата ни изваждат печалбата”, категоричен е Божидар Петков.

По думите му в момента добивите между конвенционалните и биомалините са с около 20% по-ниски. Като това важи за повечето европейски страни.

“У нас през тази година в търговската мрежа се наблюдава едно уеднаквяване на цените. Конвенционалните малини се търгуваха за 5.50 лв, докато биомалините можеха да се намерят за 6 лв”, каза председателят на БАМ-Я.

На онлайн събитието фермерите научиха  как  да  намалят  до  минимум  употребата  на пестициди и се запознаха с ползите и предимствата на интегрирания контрол на вредителите.

“Трябва да помислим за самото насаждение още преди да започнем своята дейност, защото ако сме избрали неподходящи разстояние или пък неподходяща технология на реда, това може да ни коства всичко. Една добра земеделска практика са високите лехи. Когато още в началото ги направим, ние създаваме условия за борба с плевелите в междуредието, като създаване изкуствено заплевеляване”, каза Петков и представи още примери чрез богат снимков и видео материал.