Нормално е в протестите да участваме всички браншове, да имаме Земеделска камара, да не се делим на сектори и да търсим обща политика. Защото след 30 години преход и 15 години членство в ЕС резултатите са отрицателни, коментира за Агри.БГ зърнопроизводителят от Пловдивско Ангел Вукодинов.

Събрахме част от "За" и "Против" мненията за протеста на зърнопроизводителите

Срещнахме се с него на 14 септември, когато негови колеги от цялата страна протестираха срещу неконтролирания внос на украинско зърно. Той самият не участва, защото бе на особено мнение. Категоричен е, че е нужна цялостна стратегия за развитие на сектора, а не да се вземат решения на парче.

„Поне от 10 години са усилията да се изрежат устоите на този сектор. Ако това се случи, по цялата верига нещата ще тръгнат зле. Вместо да има стратегия за национална сигурност и стратегически резерви по отношение на храните, никой не се сеща какво да направи. Ден след ден вървим след следствията, а умните държави и хора са тези, които виждат причините“, смята Вукодинов.

По думите му са нужни комплексни мерки. Една от тях е да отпадне митото за вноса на руски торове. Друга мярка може да бъде държавният резерв, но приложена в правилния момент.

„Нормално е преди нова реколта да си освободиш складовете, когато и цените са по-високи евентуално. Като дойде нова реколта, да започнеш да пълниш складовете. В България всичко се прави алогично. Песимист съм по отношение на каквито и да е решения. Не може да се работи на парче“, категоричен е дългогодишният зърнопроизводител. 

Неговата прогноза за слънчогледа е за добив от около 200 кг/дка средно за страната вследствие на лятната суша. При очаквано производство от 1,4 млн. тона и още толкова, внесени от Украйна, пазарът е слаб, а на места съвсем липсва. 

„Ще станем като в Украйна. Хората там продават на всякаква цена на мародерите, които купуват. И при нашите земеделци ще стане така – ще продаваме на мародерите само и само да получим някакви приходи“, предупреждава Вукодинов.

Новите разходи вече чукат на вратата. Производители изплащат сезонните вноски за стокови кредити, лизинги, финансови кредити. Рентите на много места още не са платени. 

„Работниците няма да стоят на тези заплати при тази огромна инфлация. Лихвите по кредитите вече вървят устойчиво нагоре. Отвсякъде това безхаберие ни затиска“, тъжно констатира земеделският производител.

Още от разговора ни с него вижте във ВИДЕОТО.