Аз съм горд, че съм земеделски производител. Горд съм и че съм зърнопроизводител. Това каза в интервю за Агри.БГ зърнопроизводителят Ангел Вукодинов.

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

“Въпреки недостатъчната подкрепа от страна на страната и Общата селскостопанска политика (ОСП) - става дума в сравнение с другите стари страни членки на ЕС, ако щете и с другите подсектори, на които нищо лошо не желая, този сектор се разви. Дори в момента със спокойствие посрещаме тази криза поне по отношение на вътрешните си баланси.

Само преди двадесет и няколко години имахме огромна криза със зърното и бяхме произвели, ако добре си спомням, около 2 млн. тона пшеница. А в момента говорим за около 6-7 млн. тона, което е нещо от порядъка на поне 4 пъти нашето потребление и наистина имаме ресурси да изнасяме. А това носи добавена стойност за всички”, смята зърнопроизводителят.

Каква е картината в момента според него? 

“Ситуацията винаги е сложна, а сега дори е доста по-сложна. Няма да се впусна в темата за “забранения” износ. Смятам, че достатъчно се преекспонира в обществото. Според мен има да се мисли по този въпрос как да се направи по-умно и от страна на изпълнителната власт, може би и браншовите организации също трябва малко да се вземем в ръце.

Естествено, не можем да избягаме от пазарната икономика, в която работим и трябва да намерим пазарни инструменти. Няма как всички разходи, цялата наша икономика на ниво стопанство да е пазарна и само на изхода да не е пазарна. Не е най-страшното нещо, че ще претърпим някакви загуби. Това все пак е бизнес. Страшното е, че ние говорим за този момент, но имаме и бъдещи реколти”, обясни Вукодинов.

По думите му всичко, което става със суровини, газ, химия, препарати предстои тепърва да се калкулира от земеделците в новите производства.

“Много по-важно е да имаме устойчиви следващи производства, защото надявам се, че премиера и други, които се изказаха доста негативно за нашия сектор - дано в тази тежка ситуация и той, и всички други разбират, че зърното винаги е бил стратегически отрасъл и винаги е бил част от националната и продоволствената сигурност”, категоричен е Вукодинов.

Намираме се в момент, в който все още се напасват политиките. Според Ангел Вукодинов нещата трябва да се преосмислят.

“Дори Европа може да преосмисли нещата както за Стратегическия план, така и за Плана за възстановяване. Ние може би трябва да намерим реалните опорни точки как ще се промени този свят, как ще бъде преструктуриран в световната и европейска икономика, и къде ние можем наистина да заемем мястото си, за да имаме възможност да произвеждаме във всички видове отрасли, които имат истински шансове.

Аз съм горд, че съм земеделски производител. Горд съм и че съм зърнопроизводител.

Надявам се да бъде преосмислена цялата стратегия по отношение на тези планове. Мисля си, че Зелената сделка също трябва много внимателно да се преразгледа във всичките й аспекти - и в частта със земеделието, но и не само”, каза още зърнопроизводителят.

Според него енергийните проблеми тепърва предстоят.

“Нашите производства ще стават все по-скъпи и ние трябва да решим дали е дошъл моментът да приложим с пълна сила всички тези зелени изисквания, които малко или много ограничават производството.

Може би по отношение на енергията трябва най-после да помислим как достъпът до производство и продажба на енергия може да бъде доста по-свободен, но не говоря хаос и безконтролен. Всяко земеделско стопанство има няколко хиляди квадратни метра покривни площи, които ако има тактика, биха носили огромна полза и за нас самите като земеделски производители, но и свободните количества енергия биха подпомагали нашите енергийни баланси.

Земеделието е сезонна работа в повечето случаи. Ние имаме сезонни производства и когато имаш мощности за определени киловати и ги ползваш само 10% от времето в годината пълноценно, е безсмислено в един момент да се прави тази инвестиция. Ако обществото може да се възползва от тази енергия, би било добре”, заключи Ангел Вукодинов.