Устойчивост на разпукване на шушулките и двойна толерантност на фома – с тези характеристики се отличават всички висококачествени семена рапица на Байер. По-интересно е обаче как климатичните условия в различните райони на България влияят върху реколтата от отделните хибриди Декалб.

Стабилни и високи добиви с рапицата Декалб

За да проверим каква е ситуацията тази година специално в южните райони на страната, проследяваме в реално време жътвата на рапица. Заедно с експертите на Байер сравняваме добивите на някои ранни, средноранни и среднокъсни хибриди.

На агроарената, която лидерът на пазара извежда в землището на старозагорското село Свободен от есента на миналата година, са заложени хибриди с различна зрялост – Имув, Имортъл, Имарет и Импринт. Преди да отчетем кой се е справил най-добре, нека припомним накратко кои са силните страни на всеки от тях. 

"Хибридът Имув е с ранен цъфтеж. Сеитбената норма е 30-40 семена на квадратен метър. Той има устойчивост на разпукване на шушулките, което е характерно за всички хибриди на Декалб. Освен това има бърз старт и бързо развитие през есента. Той е толерантен на фома и в същото време е клиърфийлд хибрид", обяснява Владимир Вълчев, регионален представител на Байер за регион Стара Загора, Сливен, Хасково. 

Имортъл е друг отличен хибрид на Байер, който започна да се налага на българския пазар от миналата година.

"Имортъл е средноранен, който се доказа като много добър хибрид с високи добиви. Той също е устойчив на разпукване на шушулките. С много висок добивен потенциал, бърз старт през есента, цъфтежът му е средноранен. Той е толерантен към ниските температури през зимата, устойчив на жълта вироза и има двойна толерантност към фома", посочва Вълчев.

Имарет е хибридът, който е най-продаван в цяла България, особено сред зърнопроизводителите на юг. С какво се отличава той? 

"Имарет е средноранен, със средна височина на стъблото, много добър добивен потенциал и висока устойчивост на разпукване на шушулките, както всички други наши хибриди. Той има двойна толерантност на фома и паразита синя китка. Не на последно място, предимство е високото съдържание на масло", изреждат от компанията.

Последният хибрид, който жънем на опитното поле в Старозагорско, е среднокъсният Импринт.  

"Той е късен и по цъфтеж, но със средновисоки растения. В същото време има добра здравина на стъблото и високо маслено съдържание. Откроява се с високия добив на база други среднокъсни хибриди, устойчивост на разпукване на шушулките, бързия старт през есента и двойната толерантност на фома. Растенията, които препоръчваме за сеитба, са реколтирани 30-40 на квадратен метър", съветва регионалният представител на Байер.

Ето какво показват и самите резултати след няколко часа жътва. Тази година челни позиции по добиви заемат среднокъсните хибриди в лицето на Имортъл и Имарет. Традиционно тези два хибрида се представят най-добре, затова са и най-продаваните в южната част от страната.

Имортъл завърши с добив 278 кг/дка, а Имарет - с 294 кг/дка.

"По-ниските резултати спрямо миналата година са вследствие на сухата пролет. Месеци без валежи като април и май допринесоха и за тези по-ниски добиви, но въпреки всичко на всеобщата база, която имаме, тези резултати са доста добри и показателни за региона", категоричен е Вълчев.

Не забравяйте, че всички изредени хибриди Декалб се предлагат със защита Акселерон Елит и Акселерон Стандарт. Акселерон Елит са обеззаразени семена с фунгицид и инсектицид, а Акселерон Стандарт – само с фунгицид.

Повече информация относно предложенията на фирма Байер, може да получите от търговския представител за Вашия район.