Когато генетиката и растителната защита вървят ръка за ръка, успехите не закъсняват. Край добруджанското село Сенокос фирма БАЙЕР за поредна година организира АГРО АРЕНА – платформа за иновации, качество и успехи. 

На полето земеделските стопани разгледаха посевите с рапица, за да видят в реални условия как се развиват хибридите от генетиката ДЕКАЛБ и какви иновативни схеми за растителна защита са приложени. 

Александър Димитров, регионален представител на БАЙЕР за района на Варна, разказва:

„Това, с което може фирма Байер и генетиката Декалб да се похвали със своите много добри хибриди, които имат както устойчивост на фома, така и неразпукване на шушулката. Това е един от новите ни хибриди ДК Ексайтед с устойчивост на вироза. Това е иновация при хибридите рапица. Това са 3 хибрида, които ще предложим тази година на пазара. С тях може да имате много по-сигурно поле, с много по-чисти растения и по-високи резултати“.

На полето край село Сенокос са представени 5 хибрида рапица от конвенционалната група. Най-новият е ДК Експоуз, от групата на среднокъсните хибриди, отличаващ се с много добра устойчивост на вироза, фома и разпукване на шушулката. 

„За 2021 г. най-предпочитаната генетика на пазара беше на БАЙЕР - генетика Декалб. Най-продавани хибриди за 2021 г. бяха точно на фирма БАЙЕР. За Южна България топ 1 хибриди на пазара бяха клиърфийлд хибриди, които ние предлагаме“, подчерта още Димитров. Той посочи, че грижата за добива започва още от семената и най-вече с обеззаразяването им.

БАЙЕР предлага инсектицидно решение за третиране на семена – Бутео Старт. „Когато имате обеззаразяване на семената, вие може да си гарантирате много по-добро поникване на хибридите и много по-добра устойчивост на полето през зимата. Няма нужда да се завишава самата бройка и по този начин да си направите и по-гъсти посевите“, посочи още Александър Димитров. 

Генетиката Декалб се отличава с редица предимства, сред които изключителна устойчивост на тежките условия. Хибридите имат защита от жълта вироза и фома, фактори, които повишават добивите. 

По-ранната селекция, предлагана от фирма Байер, е предпочитана заради предизвикателствата по време на сеитба, изтъкна регионалният представител: “При тези тежки условия, които имаме наесен с недостатъчно валежи, хибридите на фирма Декалб успяват да се справят с поникването, да се развият достатъчно добре до зима и да имате една конкурентна рапица напролет, която ще ви даде добри резултати“. 

И още иновации от БАЙЕР: 

„Може да видите в нашия каталог една от иновациите на Байер – QR код, поставен до всеки един от хибридите. Този QR код, когато бъде заснет, може да вземете най-добрата информация от всеки един от хибридите. Все пак може да се обърнете и към всеки един от регионалните представители за много по-разширена информация за хибрида, който имате желание да закупите“.